Home » Istorie » Tezaurul lui Tutankhamon: peste 110 kg de aur masiv au fost descoperite lângă faraon

Tezaurul lui Tutankhamon: peste 110 kg de aur masiv au fost descoperite lângă faraon

Tezaurul lui Tutankhamon: peste 110 kg de aur masiv au fost descoperite lângă faraon
Publicat: 28.05.2017
Tezaurul, descoperit în luna noiembrie 1922 de arheologul britanic Howard Carter în Valea Regilor, în apropiere de Luxor în Egiptul de Sus, era absolut intact – 4.500 de obiecte (mobilier, bijuterii, statuete), multe din aur masiv. Mormântul tânărului faraon – mort la 19 ani în 1324 î.Hr., după o domnie de nouă ani – este singurul mausoleu din Egiptul antic în care s-a găsit o astfel de comoară.
Nenumărate alte morminte ale unor faraoni şi notabili dezgropate până acum au fost jefuite de-a lungul mileniilor. Printre piesele notabile ale acestui tezaur se numără un pat din lemn placat cu aur şi decorat cu un cap de leu, un car sau un pumnal cu mânerul din aur, potrivit cercetătorilor, informează Rador
 
Spectaculosul sarcofag din cuarţit roşu adăpostea trei sicrie, unul într-altul, iar ultimul, 110 kg de aur masiv, adăpostea mumia lui Tutankhamon. Dar piesa principală a tezaurului o reprezintă o mască funerară de aur care cântăreşte peste 10 kg şi este încrustată cu lapislazuli şi alte pietre semipreţioase. Acesta a fost deteriorată în 2014, atunci când barba falsă, un simbol al tuturor faraonilor, s-a desprins de bărbie în timpul unor lucrări la Muzeul din Cairo. Apoi, angajaţii au lipit grosolan barba cu un strat gros de adeziv, fapt care a necesitat două luni de muncă de restaurare efectuată de o echipă de experţi germani.
 
În noiembrie 1922, după şase sezoane de căutări zadarnice, Howard Carter şi patronul său bogat, lordul Carnarvon, au descoperit comoara funerară împărţită în cinci camere mortuare. Mitul blestemul faraonului, care i-ar fi lovit pe toţi cei care i-au deschis mormântul, s-a născut câteva luni mai târziu după moartea misterioasă a lordului Carnarvon, în aprilie 1923. Legenda a fost alimentată şi de o serie de decese misterioase, cum ar fi acela al lui Carter, care a murit în 1939 fără a-şi finaliza publicarea lucrării sale despre mormânt, după ce consacrase zece ani din viaţă repertorierii comorii.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase