Home » Istorie » Descoperire uimitoare pentru istoria creştinsmului într-un labirint de sub Roma. Au o vechime de 1.600 de ani

Descoperire uimitoare pentru istoria creştinsmului într-un labirint de sub Roma. Au o vechime de 1.600 de ani

Descoperire uimitoare pentru istoria creştinsmului într-un labirint de sub Roma. Au o vechime de 1.600 de ani
Publicat: 14.06.2017
Catacombele străvechi ale Sf. Domitilla se întind de-a lungul a peste 17 kilometri, formând un labirint cu tuneluri sub capitala Italiei. De asemenea, în interiorul structurii se află numeroase morminte, majoritatea aparţinând membrilor elitei.

Cu ajutorul unei tehnici de curăţare cu laser cercetătorii au reuşit să descopere fresce elaborate în două secţiuni ale catacombelor, informează Live Science. 

Conform arheologului Barbara Mazzei, una dintre frece prezintă ,,o reprezentare personală a morţii lui Iisus”. Camerele au fost descoperite iniţial în urmă cu 400 de ani de către exploratorul Antonio Bosio. ,,Doar familiile înstărite îşi permiteau un cavou,” afirmă  Mazzei. Catacombele datează din urmă cu 1.600 de an,i fiind considerate cele mai vechi cimitire creştine. 

După ce laserul a îndepărtat delicat particulele care s-au adunat pe imagini, au observat o frescă veche de 1.600 de ani ce prezintă un cumpărător de grâne. Cercetătorii făceau referire la personaj anterior ca fiind ,,brutarul”. Fresca prezintă, de asemenea, detalii despre comerţul cu grâne din Roma. Cumpărătorul de grâne îngropat în catacombe este ilustrat ca ,,având o tunică decorată în detaliu, aşezat în spatele unui modius” (container pentru măsurarea grânelor).

De asemenea, o altă scenă îl prezintă pe Iisus aşezat pe un tron de o parte şi de alta a acestuia aflându-se apostolii. ,,A doua scenă prezintă scene din Vechiul şi Noul Testament,” spune Mazzei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase