Home » Istorie » Şapte eroi necunoscuţi din cel de-Al Doilea Război Mondial. Unul avea numai 16 ani şi a salvat de la moarte mii de oameni

Şapte eroi necunoscuţi din cel de-Al Doilea Război Mondial. Unul avea numai 16 ani şi a salvat de la moarte mii de oameni

Publicat: 23.07.2017
Multe persoane au fost oripilate de acţiunile lui Adolf Hitler din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Oamenii de orice vârstă încercau să-l oprească pe Fuhrer. Iată şapte adolescenţi care şi-au riscat viaţa pentru a lupta împotriva ideologiei naziste.

Adolfo Kaminsky

Francezul Adolfo Kaminsky a renunţat la şcoală la vârsta de 13 ani pentru a-şi ajuta familia. Tânărul a lucrat împreună cu un curăţător de textile, petrecând ore întregi să înveţe cum să îndepărteze petele de pe rufe, astfel dezvoltându-şi pasiunea pentru chimie. Acasă a început să citească manuale despre chimie şi să realizeze experimente, conform List Verse. 

Naziştii i-au invadat ţara pe când băiatul avea 16 ani. Kaminsky şi familia sa au evitat la limită deportarea în lagărele de concentrare. Tatăl lui Keminsky l-a trimis pe băiat să aducă acte false procurate de la un grup de rezistenţă a evreilor. Atunci când a ajuns, membrii grupului se chinuiau să îndepărteze de pe documente o pată de cerneală. Băiatul le-a spus să utilizeze acid lactic, un truc pe care îl învăţase la spălătorie. După îndepărtarea petei, grupul l-a rugat pe Keminsky să se alăture rezistenţei. 

Până la vârsta de 19 ani băiatul, a salvat viaţa a mii de oameni, realizând documente false, buletine pe care nu scria ,,evreu”, paşapoarte sau bilete de tren. 

Truus Oversteegen

Întreaga familie a olandezei Oversteegen era împotriva ideologiei naziste, aşadar au ajutat evreii şi refugiaţii politici să treacă ilegal graniţa dintre Germania şi Olanda. Truus, în vârstă de 16 ani, îşi dorea să ajute mai mult. Atunci când un membru al rezistenţei olandeze i-a cerut să se alăture grupului, ea nu a ezitat. Primele misiuni ale tinerei au fost simple, distribuirea de ziare ilegale şi procurarea medicamentelor pentru refugiaţi. 

Dar în cele din urmă, Truus a obţinut o misiune mult mai importantă. S-a infiltrat într-o tabără de concentrare unde a furnizat acte false şi a eliberat copii evrei cărora le-a găsit adăpost. În cele din urmă, a fost rugată să se alăture rezistenţei militare. Aceasta a învăţat tacticile militare şi trasul cu arma. Prima sa misiunea a fost de a flirta cu soldaţii germani pentru a-i atrage în pădure. Acolo erau ucişi de ceilalţi membrii ai rezistenţei. Acţiunile sale i-au enervat pe germani care au pus o recompensă de 50.000 de guldeni (peste 150.000 de dolari) pentru capturarea sa, însă nu a fost niciodată prinsă. 

Masha Bruskina

Masha Bruskina, în vârstă de 17, ani era o membră a rezistenţei din Minsk. Tânăra s-a oferit ca voluntar în cadrul spitalului care îngrijea soldaţii răniţi din armata roşie. Însă Bruskina făcea mult mai mult, îi ajuta pe soldaţi cu haine civile şi acte false. Unul dintre pacienţi a raportat-o germanilor. În cele din urmă fiind prinsă şi capturată, fiind condamnată la moarte prin spânzurare publică. Bruskina a fost plimbată pe străzi şi a mers cu mândrie către locul execuţiei. Acolo, tânăra a refuzat să stea cu faţa către mulţime, fapt ce a enervat călăii. După ce a fost spânzurată, corpul femeii a fost lăsat să atârne timp de trei zile înainte de a fi îngropat. 

Spânzurarea Mashei Bruskina /  United States Holocaust Memorial Museum

Sonia Butt

La numai 17 ani, Sonia Butt s-a alăturat Forţelor Aeriene pentru Femei ale Marii Britanii. În doar doi ani, tânăra a atras atenţia Special Operations Executive, ce căuta femei spion. Butt s-a paraşutat în nordul Franţei pentru a fi un mijlocitor între trupele aliaţilor şi rezistenţa franceză. Aceasta trebuia să ia cina cu ofiţerii germani şi să flirteze cu aceştia pentru a afla informaţii. 

De asemenea, femeia era specialist în explozibil, utilizându-şi cunoştinţele pentru a arunca în aer poduri şi convoaie ale germanilor. După ce ofiţerul unităţii sale a fost ucis, aceasta a preluat responsabilităţile, antrenând noi recruţi pentru a putea utiliza arme şi explozibil. 

Sonia Butt

Datoria sa implica nenumărate pericole. A fost prinsă de o ambuscadă germană atunci când încerca să livreze un mesaj. Aceştia au dărâmat-o de pe bicicletă şi au chestionat-o, după au bătut-o şi violat-o.Soldaţii au lăsat-o pe pământ să sângereze, femeia găsind adăpost într-un hambar din apropiere. A doua zi a transmis informaţiile şi s-a întors înapoi pe aceeaşi rută pe care a venit.

Charlotte Sorkine

La 17 ani, Charlotte era cel mai tânăr membru al rezistenţei franceze. A creat sute de acte false pentru persoanele persecutate de nazişti. Deşi şi-a ajutat tatăl să părăsească ţara, fata a decis să rămână pentru a lupta împotriva soldaţilor germani. 

După arestarea şi uciderea lui Marianne Cohn, Sorkine a preluat toate îndatoririle ei. A ajutat la aducerea a sute de copii în Elveţia unde erau în siguranţă, dar a continuat să realizeze şi acte false până când mulţi membri din grupul său au fost arestaţi. În cele din urmă, aceasta s-a alăturat unui alt grup de rezistenţă care se axa pe luptă. Sorkine a obţinut şi transportat arme, a amplasat explozibil în zone ale Germaniei şi a avut o contribuţie la eliberarea Parisului. 

Bernard Bouveret

La vârsta de 16 ani, Bernard Bouveret s-a alăturat Serviciile Secrete elveţiene. La început se ocupa doar de trimiterea corespondenţei şi a informaţiilor privind mişcările soldaţilor germani. Însă la scurt timp a devenit contrabandist. Împreună cu alţi membrii transportau grenade, praf de puşcă şi se ocupau şi cu relocarea persoanelor în Elveţia, unde erau în siguranţă. Munca acestuia era realizată în mare parte pe parcursul nopţii. În intervalul 11:00-5:00, soldaţii germani împuşcau pe oricine prindeau. Unul dintre prietenii lui Bernard fiind ucis în acest interval. În 1943, bărbatul a fost prins de către germani şi trimis în lagărul de concentrare Dachau, de unde a fost eliberat de aliaţi în 1945. 

Simone Segouin

La 18 ani, Simone era determinată să elibereze Franţa de armata germană. Tânăra s-a alăturat rezistenţei franceze şi a început să împiedice acţiunile naziştilor cu orice prilej. Prima sa misiune a fost să fure bicicleta unui soldat german. Bicicleta a fost vopsită şi utilizată de Segouin pentru transmiterea mesajelor.

Simone Segouin/ Sursa: Wikimedia Commons

Una dintre misiunile dificile ale fetei a fost cea în care un locotenent i-a cerut ajutorul pentru distrugerea unui pod. Deşi nu a tras niciun foc, locotenentul i-a apreciat curajul, oferindu-i misiuni mai periculoase. Până la sfârşitul războiului, Segouin a devenit soldat şi a luptat în bătălia pentru eliberarea oraşului său natal Chartres şi capturarea a 25 de soldaţi germani. De asemenea, tânăra s-a alăturat trupelor franceze şi în cazul marşului eliberării Parisului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase