Home » Istorie » O descoperire a unui mormânt misterios din Egiptul vechi, de acum 3.400 de ani, îi contrariază pe arheologi

O descoperire a unui mormânt misterios din Egiptul vechi, de acum 3.400 de ani, îi contrariază pe arheologi

O descoperire a unui mormânt misterios din Egiptul vechi, de acum 3.400 de ani, îi contrariază pe arheologi
Publicat: 21.06.2017
O echipă de arheologi au excavat complet anul acesta un mormânt vechi de 3.400 de ani, descoperit în 2015. Mormântul cuprinde rămăşiţele a mai mulţi oameni posibil mumificaţi şi se găseşte pe Insula Sai de pe Nil, în nordul Sudanului.

Insula făcea parte din Nubia, un tărâm pe care Egiptul îl controla acum 3.400 de ani în urmă. Egiptenii au construit aşezări prin tot teritoriul, inclusiv pe insula Sai, în zonă existând şi o mină de aur. Mormântul, care are mai multe camere, găzduieşte rămăşiţele egiptenilor care trăiau în aşezarea de lângă şi care, probabil, lucrau în producţia de aur, scrie Live Science.

Artefactele găsite includ scarabei (un tip de amuletă des întâlnit în Egipt), vase din ceramică, un inel de aur, părţi din măşti funerare din aur purtate de defuncţi şi o mică sculptură de piatră cunoscută sub denumirea de shabti. Egiptenii antici credeau că aceste statui puteau efectua munca defunctului.

Unele artefacte purtau inscripţiile hieroglifice care relevau că mormântul a fost iniţial creat pentru o persoană numită Khnummose, care era un „maestru lucrător minier”.

Rămăşiţele acestuia, care probabil au fost mumificate, au fost găsite lângă cele ale unei femei care putea fi soţia sa. Alţi oameni găsiţi în mormânt au fost probabil rude ale lui Khnummose.

Julia Budka, profesor la Universitatea din Munchen, a precizat: „vom extrage ADN antic din oasele în cauză. Dacă ADN-ul este conservat, ne va ajuta enorm. Altfel, totul rămâne o tentativă”.

De asemenea, arheologii nu sunt siguri că defuncţii au fost mumificaţi. Budka adaugă faptul că „starea de conservare este problematică. Aştept un raport al colegilor. Deocamdată, se poate spune că urmele de bitum indică mumificarea tuturor celor 26 de persoane (găsite) care au fost plasate în sicrie de lemn”. Bitumul era câteodată folosit de egipteni în tehnica de mumificare.

Multe sicrie sunt de asemenea în stare precară, aşadar nu se poate preciza numărul exact de persoane îngropate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă descoperire din Egipt scoate la iveală detalii uimitoare cu privire la tehnica de îmbălsămare a morţilor

Descoperire neaşteptată în Egipt. Nimeni nu ştie de ce a fost construită această piramidă, care are o vechime de peste 4.000 de ani

Răsturnare de situaţie în Egipt. Statuia imensă descoperită în Cairo nu îl înfăţişează pe Ramses al-II-lea. Ministrul antichităţilor din Egipt a clarificat situaţia

Un mormânt nou descoperit din Egipt vechi de 3.800 de ani poate rezolva o enigmă care i-a contrariat pe cercetători

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase