Home » Istorie » Viaţa amoroasă a Elisabetei I: Mulţi o considerau ,,cocota” Europei

Viaţa amoroasă a Elisabetei I: Mulţi o considerau ,,cocota” Europei

Publicat: 23.07.2017
De-a lungul anilor, zeci de cărţi, romane, piese de teatru şi filme au prezentat viaţa Elisabetei I şi relaţiile sale cu bărbaţii, precum Robert Dudley, Earl of Leicester, Robert Devereux, Earl of Essex sau Ducele de Anjou. Însă, până în prezent, nu a fost desluşit misterul virginităţii reginei.

Deşi purta titulatura de „Regina Virgină”, mulţi o considerau ,,cocota” Europei. Credinţele din acea perioadă privind apetitul sexual de ,,nestăpânit” şi eşecul reginei de a se căsători au alimentat suspiciunile privind relaţiile sexuale secrete ale Elisabetei, notează History Extra. 

Oponenţii săi catolici au pus la îndoială castitatea reginei, acuzând-o de o ,,dorinţă murdară” care i-au ,,spurcat corpul şi ţara”. Curţile regale din Europa erau bombardate de zvonuri privind comportamentul reginei Elisabeta. Din primele luni de domnie, în regat au început să apară zvonuri despre relaţia reginei cu Robert Dudley, pe care îl cunoştea încă din copilărie. Elisabeta l-a însărcinat pe Dudley ca ,,maestru al cailor,” poziţie prin intermediul căreia cei doi puteau avea contact zilnic. Ambasadorul Spaniei i-a transmis regelui că ,,Lordul Robert îi îndeplineşte orice favor reginei, câteodată chiar vizitând-o în camera sa”.

Atracţia dintre cei doi a fost dezbătută pentru o perioadă lungă de timp, iar flirturile evidente dintre cei doi îi şocau pe cei din jur. În 1560, soţia lui Robert, Amy Robsarta, a fost găsită, la baza unor trepte, cu gâtul rupt. În anii următori, aventura celor doi a continuat, dar nu a fost niciodată vorba despre căsătorie. 

Consilierii reginei erau determinaţi să asigure un mariaj favorabil pentru ea, prin care putea fi consolidată atât poziţia Angliei în Europa, cât şi obţinerea unui moştenitor. Deşi doritorii nu au întârziat să apară, nimeni nu a reuşit să câştige aprecierea reginei sau a consiliului. În timp ce negocierile au continuat, regina se bucura de atenţia unui curteni tineri, precum Thomas Heneage, Christopher Hatton, Walter Raleigh şi mai târziu Robert Devereux. 

Dar întotdeaua preferatul reginei a rămas Robert Dudley şi probabil singura sa iubire. Probabil ca o reacţie la căsătoria lui Dudley cu Lettice Devereux în toamna anului 1578, următorul an Elisabeta l-a primit la curtea sa pe Francois, Duce de Anjou, frate al regelui Franţei.  După câteva vizite în Anglia, ducele a început să-i trimită reginei scrisori de dragoste în care îi spunea cât de mult îşi doreşte ,,să sărute frumuseţea” sau să fie ,,în pat alături de ea”.

 În cadrul unor festivităţi, regina şi-a prezentat intenţia de a se căsători cu Anjou. Însă următoarea zi  a afirmat că nunta este anulată. 

După acest eşec amoros, Elisabeta a continuat să-i atragă atenţia curteanului Robert Devereux, fiul vitreg al lui Robert Dudley. La scurt timp a primit titulatura de maestru al cailor şi s-a mutat în camera tatălui său vitreg din curtea regală. Însă, de această dată, relaţia dintre cei doi nu semănă cu cele din trecut. În această ultimă relaţie amoroasă Elisabeta era femeia în vârstă care îşi dorea să se simtă iubită de un curtean tânăr şi arătos. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase