Home » Istorie » O nouă campanie arheologică la Periprava, pe locul fostei colonii de muncă

O nouă campanie arheologică la Periprava, pe locul fostei colonii de muncă

O nouă campanie arheologică la Periprava, pe locul fostei colonii de muncă
Publicat: 14.07.2017
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă organizarea, în perioada 17 - 27 iulie, a celei de-a patra campanii de investigaţii arheologice în localitatea Periprava din judeţul Tulcea.

 Acţiunea are drept obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară ce a funcţionat în apropierea satului.

În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumaţi mulţi deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităţii, potrivit IICCMER.

Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deţinuţilor a fost stabilită pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare. În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa mormintelor.

 La începutul anilor ’50 Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia, devenind de la 1 iulie 1957 o unitate penitenciară de sine stătătoare (Formaţiunea 0830). Scopul oficial al înfiinţării coloniei a fost construirea unui dig pe o lungime de 16,5 km între localităţile Periprava şi Sfiştofca, pentru a proteja de inundaţii terenurile care urmau să fie defrişate de stuf şi apoi desţelenite în vederea utilizării lor ca suprafeţe agricole. De asemenea, se avea în vedere şi înălţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de mai mulţi kilometri.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cât de ,,Român” a fost Partidul Comunist Român?

10 ţări care au nevoie disperată ca locuitorii să facă mai mult sex. Cum a ajuns România pe listă

O pictură religioasă de 52 de metri pătraţi va fi restaurată, după ce a fost retrasă timp de zeci de ani de către comunişti

Zece motive pentru care poporul german l-a votat pe Adolf Hitler

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase