Home » Istorie » Motivul pentru care nord-coreenii sunt convinşi că doar armele nucleare vor putea înfrânge SUA

Motivul pentru care nord-coreenii sunt convinşi că doar armele nucleare vor putea înfrânge SUA

Motivul pentru care nord-coreenii sunt convinşi că doar armele nucleare vor putea înfrânge SUA
Publicat: 30.08.2017
Guvernul din Tokyo a activat marţi sistemele de alarmă şi a recomandat locuitorilor să-şi ia măsuri de siguranţă după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă Hwason-12 deasupra Japoniei. Premierul nipon, Shinzo Abe, a catalogat fapta ca fiind ''cumplită şi fără precedent, fiind o ameninţare gravă ce afectează pacea şi securitatea.''

Îngrijorările la nivel global au reapărut după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra teritoriului Japoniei marţi, în jurul orei 06:06 (00:06 ora României).

Coreea de Nord a pus bazele programului său nuclear încă de la începutul Războiului Rece, atunci când Războiul din Coreea l-a convins pe liderul de atunci Kim Il Sung (1948-1994) că ţara sa trebuie protejată de Statele Unite ale Americii, notează Time. În 1950,  Uniunea Sovietică a decis să furnizeze resursele necesare liderului nord-coreean.

Animozităţile dintre Coreea de Nord şi SUA îşi au rădăcinile în prima parte a Războiului din Coreea, când trupele Coreei de Nord, după câteva victorii iniţiale, au fost atacate de trupele americane şi ale aliaţilor. Salvarea nord-coreenilor a apărut în 1950 prin intervenţia a sute de voluntari chinezi. În urma acestui eveniment, Kim Il Sung ajunge la concluzia că SUA  sunt cele care stau în calea reunificării Coreei. Uniunea Sovietică îl ajută pe liderul coreean să elibereze teritoriile ocupate de japonezi, însă acest aspect este menţionat rareori în cărţile de istorie ale Coreei de Nord.

Deşi în 1953, Războiul din Coreea a fost încheiat, Kim Il Sung (Kim Ir-Sen) a continuat demersurile pentru crearea unui arsenal prin intermediul căruia ar fi putut fi realizat un atac de temut asupra SUA.

După încheierea războiului, preşedintele SUA, Dwight D. Einsenhower, a declarat că armele nucleare au fost utilizate doar pentru încheierea conflictului. Astfel, Uniunea Sovietică a ajutat Coreea de Nord să obţină capacităţi nucleare.

În 1963, Coreea de Nord a fost singura ţară care a anunţat că nu va semna tratatul pentru interzicerea testelor nucleare. Aceasta reprezenta încercarea preşedintelui american John F. Kennedy de a opri cursa pentru dezvoltarea armelor nucleare, prin interzicerea efectuării testelor în atmosferă, în spaţiu şi sub apă. Desigur, Coreea de Nord a continuat testele dezvoltând primul său reactor nuclear.

Mai târziu, în timp ce conflictul din Vietnam a escaladat, agresiunea Coreei de Nord a continuat să atace SUA.

După căderea Uniunii Sovietice din 1990, a victoriei SUA în primul Război din Golf, dar şi a morţii lui Kim Il Sung, experţii susţin că liderii Coreei de Nord au ajuns la concluzia că doar armele nucleare vor putea înfrânge SUA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Coreea de Nord îl testează pe Trump. O rachetă balistică a fost lansată în Marea Japoniei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase