Home » Istorie » În spatele celebrelor LEGO se află mari dezastre. Povestea tâmplarului care a înlocuit mesele de călcat cu jucăriile

În spatele celebrelor LEGO se află mari dezastre. Povestea tâmplarului care a înlocuit mesele de călcat cu jucăriile

Publicat: 02.10.2017
Când vorbim despre Danemarca, ne gândim la mobilă modernă, bere sau patiserie, dar unul dintre obiectele exportate cel mai des de către danezi sunt micile cărămizi colorate pe care copiii le îndrăgesc. Doar în 2016 au fost vândute peste 75 de miliarde de bucăţi de jucării colorate din plastic , iar compania veche de 85 de ani este un lider al industriei.

Istoria LEGO începe într-o tâmplărie. Conform History, în aceea perioadă Bilund era un sat obscur, iar Ole Kirk Christiansen era un simplu tâmplar, cu multă ambiţie.  De când era tânăr, Christiansen şi-a transformat iubirea pentru lemn în afacere, iar în 1916 şi-a descris primul atelier. 

La început, atelierul producea scări, scaune şi mese de călcat. Dar în 1924, pe când dorea să-şi extindă atelierul, fiul său a dat foc accidental unei grămezi de lemne. Flăcările au distrus întreg atelierul, dar şi casa familiei. Deşi alte persoane s-ar fi demoralizat, Christiansen a profitat de faptul că acum îşi putea construi un atelier mai mare. Însă tragediile nu au încetat să apară. În 1929, bursa s-a prăbuşit în SUA, iar soţia lui Christiansen a murit în 1932. Distrus de dezastrul din familie şi de cel financiar, bărbatul a renunţat la o mare parte dintre muncitori. Însă acesta nu ştia că tragediile aveau să devină fundaţia noii sale afaceri. Având în vedere că economia era la pământ, Christiansen a luat decizia de a utiliza lemnul pentru a crea bunuri ieftine care s-ar vinde mai repede , printre acestea se numărau jucăriile ieftine. 

La început, decizia nu i-a adus profit, de fapt Christiansen a intrat în faliment, dar a refuzat să se oprească din crearea jucăriilor atunci când verii săi i-au impus această condiţie în momentul în care i-au acordat împrumutul salvator. Dragostea sa pentru jucării l-a ajutat să-şi readucă compania pe piaţă. Ca urmare a noului început şi-a redenumit compania: leg gotd care înseamnă ”joacă bună”, în cele din urmă fiind abreviat în LEGO.

Christiansen construia impecabil mese de călcat, dar era un fabricant de jucării mult mai bun. În scurt timp, prototipurile sale pentru diferite tipuri de maşini sau animale au devenit faimoase la nivel naţional. Una dintre cele mai vândute jucării fiind o raţă din lemn al cărei cioc se putea deschide şi închide, în prezent fiind o jucărie de colecţie râvnită. 

În 1942, pe când Germania ocupa Danemarca, un alt incendiu a ameninţat fabrica lui Christiansen, din nou aceasta a fost distrusă. Dar în acel moment afacerea sa era destul de stabilă. Dar din cauza lipsei materialelor, i-a fost interzisă firma în 1947 deoarece îşi baza activitatea pe folosirea lemnului. În ciuda interdicţiei, Christiansen a adus în Danemarca prima matriţă cu injecţie de plastic, iar în 1949 a început să realizeze noi experimente pentru jucăriile sale. Ulterior, i-a fost permis să utilizeze din nou materiale, iar compania a ajuns să creeze produse din plastic denumite Cărămizi de Îmbinare. 

Jucăria era asemănătoare cu piesele de LEGO din prezent, iar conform companiei faptul că numele este englezesc şi nu danez reprezintă un omagiu adus Aliaţilor care au eliberat Danemarca şi au oprit cel de-Al Doilea Război Mondial. Jucăria a fost inspirată de un set de cărămizi care se puteau îmbina, inventate de o companie britanică, Kiddicraft. 

Christensen şi fiul său Godfred,au îmbunătăţit design-ul şi au început să vândă cărămizi din plastic în 1949. Deşi l-a început nu au fost cele mai populare jucării ale companiei, cu trecerea anilor şi-au căpătat popularitatea. 

Ole Kirk a murit în 1952, iar fiul său a continuat să îmbunătăţească modelul până când acesta a ajuns la forma actuală. După cinci ani de la lansarea Sistemului de Joc, LEGO a suportat un al treilea incendiu catastrofal. După ultimul incendiu, compania a renunţat la utilizarea lemnului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase