Home » Istorie » A fost cu adevărat Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu?

A fost cu adevărat Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu?

A fost cu adevărat Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu?
Publicat: 21.10.2017
Şansele cu Iuri Gagarin să nu fi fost primul om care a ajuns în spaţiu sunt mici, dar totuşi există. El este, însă, indubitabil, primul om care a ajuns în spaţiu (pe 12 aprilie 1961) şi s-a întors pe pământ după aceea, în viaţă. Există, însă, unele informaţii care indică faptul că înaintea lui mulţi cosmonauţi ruşi au murit în pregătirea acestui moment şi că este chiar posibil ca cel puţin unul dintre ei să fi ajuns în cosmos.
Iată câteva cazuri prezentate de go4it:
 
– În decembrie 1959 un oficial comunist de rang înalt din Cehia a oferit informaţii despre mai multe victime ale programului spaţial sovietic. El a vorbit despre Alecsei Ledovschi care a murit după ce a fost lansat într-o rachetă R-5A modificată. Alţi trei cosmonauţi – Andrei Mitcov, Sergei Shiborin şi Maria Gromova – ar fi murit în circumstanţe similare. În acelaşi an, inginerul Hermann Oberth a declarat că un pilot rus a murit într-un zbor suborbital, la începutul anului 1958. 
 

– În 1959, revista Ogoniok a publicat imagini cu trei săritori cu paraşuta de la mare altitudine: colonelul Piotr Dolgov, Ivan Kachur şi Alexei Grachov. Documentele oficiale arată că Dolgov a murit pe 1 noiembrie 1962 în timpul unei sărituri cu paraşuta de la mare altitudine (28.640 metri). El şi-a spart casca după ce s-a lovit de gondola balonului. Kachur a murit la scurt timp după aceea. Nu s eştie exact ce s-a întâmplat cu Grachov.

– În 1960, autorul de science-fiction Robert A. Heinlein a scris un articol în care a susţinut că pe 15 mai 1960, pe când călătorea la Vilnius, a primit informaţia, de la cadeţi sovietici, că un om a fost lansat pe orbita Terrei în acea zi. Oficialii au negat acest lucru. Heinlein spunea că, dintr-o eroare, vehiculul spaţial a fost pus pe o orbită mai înaltă decât s-a dorit, iar recuperarea cosmonautului a fost imposibilă. 

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase