Home » Istorie » GALERIE FOTO. Turnul din Nis, monumentul din Serbia construit din craniile duşmanilor care atestă una dintre cele mai brutale lupte din Balcani

GALERIE FOTO. Turnul din Nis, monumentul din Serbia construit din craniile duşmanilor care atestă una dintre cele mai brutale lupte din Balcani

GALERIE FOTO. Turnul din Nis, monumentul din Serbia construit din craniile duşmanilor care atestă una dintre cele mai brutale lupte din Balcani
Publicat: 03.01.2018
Apogeul unui conducător războinic era atins atunci când îşi realiza propria sa piramidă sau altă structură cu craniile duşmanilor înfrânţi; cunoaştem câteva cazuri şi în Ţările Române. În articolul de faţă este însă vorba despre Ćele Kula sau Turnul de Cranii din Niš, Serbia, construit în 1809 de generalul turc Hurshi Pasha cu craniile rebelilor sârbi înfrânţi. Acesta reprezintă unul dintre cele mai recente şi mai bine păstrate exemple din această tradiţie.

Anul 1809 a marcat un punct de cotitură în cursul Primei Revolte Sârbe împotriva Imperiului Otoman (1804-1813). Armata rebelă, depăşită numeric, a înfruntat 36.000 de soldaţi imperiali turci care se aflau într-un punct de importanţă strategică în oraşul sudic Niš, scrie Atlas Obscura.

În loc să se predea sau să fugă, sârbii au decis să reziste pe Dealul Čegar. Înfruntându-se cu anihiliarea iminentă, comandantul rebel Stevan Sinđelić a tras un foc de armă într-o magazie plină cu praf de puşcă, iar explozia a omorât atât sârbii din vârf, cât şi turcii care deja înaintau şi încercuiseră armata rebelă.

Înfuriat de acţiunea rebelilor, comandantul turc Hurshid Pasha a decis să-i înveţe pe sârbi o lecţie. Corpurile rebelilor morţi au fost mutilate. Pielea a fost luată de pe craniile decapitate, apoi a fost trimisă la curtea imperială din Istanbul ca dovadă a victoriei otomane.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Craniile au fost folosite la ornamentarea unui turn construit la intrarea principală a oraşului Niš, ca avertisment pentru populaţia locală.

Au fost folosite în total 952 de cranii. În forma sa originală, turnul avea o înălţime de 4,5 metri şi o lăţime de 4 metri. Craniile au fost aranjate în 56 de rânduri, cu 17 pe rând, plasate pe fiecare latură. Craniul comandantului rebel Stevan Sinđelić a fost pus deasupra. Acest edificiu a lăsat o rană adâncă în mentalul colectiv al sârbilor, dar nu cum şi-ar fi dorit otomanii. Şase ani mai târziu, în 1815, mica (sau marea) naţiune s-a răzvrătit din nou împotriva ocupaţiei otomane, iar de data aceasta cu succes, câştigându-şi independenţa în 1830.

În anii ce au urmat de la construirea turnului, familiile au reuşit să ia multe dintre craniile turnului pentru a le oferi o înmormântare. Astăzi, turnul mai are doar 58 de cranii.

Autorităţile din Serbia au construit o capelă în jurul turnului pentru a păstra monumentul care a ajuns să reprezinte o dovadă a suferinţelor şi curajului naţiunii sârbeşti. De asemenea, craniul lui Stevan Sinđelić încă se mai găseşte în capelă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Kosem, una dintre cele mai puternice femei din Imperiul Otoman care a controlat trei generaţii de sultani

Ienicerii, armata de elită a Imperiului Otoman, care au devenit inaimicii publici numărul 1

Un turn realizat din peste 650 de cranii a fost descoperit în Mexic. Acesta ar putea rescrie istoria Imperiului Aztec

Un osuar uriaş, plin cu cranii umane din perioada Imperiului aztec, descoperit în Ciudad de Mexico – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase