Home » Istorie » Rămăşiţele vechi de 1.130 de ani sugerează că lepra a fost adusă în Anglia medievală prin intermediul blănii de veveriţă

Rămăşiţele vechi de 1.130 de ani sugerează că lepra a fost adusă în Anglia medievală prin intermediul blănii de veveriţă

Rămăşiţele vechi de 1.130 de ani sugerează că lepra a fost adusă în Anglia medievală prin intermediul blănii de veveriţă
Publicat: 28.10.2017
Veveriţele infectate cu lepră ar fi adus boala în Anglia medievală prin intemediul rutelor de comerţ ale vikingilor, sugerează un studiu. Specialiştii sugerează că boala ar fi fost transferată către oameni prin intermediul blănii şi cărnii veveriţelor importate din Scandinavia.

Craniul unei persoane care a trăit înaintea cuceririi normande a Angliei a fost descoperit într-o grădină din Hoxne, Sufolk. Conform Mail Online, rămăşiţele au fost infectate cu aceeaşi tulpină a leprei identificată şi în cadrul altor schelete din estul Angliei. 

Tulpina identificată la ”femeia din Hoxne” este aceea pe care specialiştii au identificat-o şi în scheletele din Danemarca şi Suedia medievală, relatează un studiu publicat în Journal of Medical Microbiology. Sarah Inskip, principala cercetătoare din cadrul Universităţii Cambridge, a declarat: ”Este posibil ca aceeaşi tulpină de lepră să se fi răspândit în sud-estul Angliei, în urma contactului oamenilor cu blana şi carnea mult dorită a veveriţelor pe care vikingii le comercializau.”

Lepra a fost identificată pentru prima oară în Scoţia la veveriţele roşcate, în anul 2014, deşi se pare că populaţia ar fi fost purtătoare a acestei tulpini pentru multe secole. Până în prezent sunt cunoscute foarte puţine detalii privind bacteria leprei care s-a răspândit printre veveriţele roşcate. 

”Legăturile comerciale cu Danemarca şi Suedia erau extrem de puternice în perioada medievală, porturile King’s Lynn şi Great Yarmouth au devenit căi de acces importante pentru importul de blănuri,” a declarat dr. Inskip. 

Ultimul caz de lepră din Insulele Britanice a fost raportat în urmă cu 200 de ani, dar studiile recente au demonstrat existenţa infectării în cazul veveriţelor roşcate din insula Brownsea din Dorset. Prin secvenţierea tulpinei Mycobacterium Leprae (M.leprae) regăsită la veveriţele roşcate din prezent s-a dovedit că este asemănătoare cu cea detectată în cazul craniului femeii din Hoxne. 

Aceaşi tulpină a infectat şi alte animale precum armadillo, de la care mai apoi au fost infectate mai multe persoane din Florida. ”Cercetările au demonstrat anterior că lepra poate fi transmisă de la armadillo către oameni, aşadar acelaşi lucru s-ar fi putut întâmpla şi în cazul veveriţelor,” a declarat dr. Inskip.

Conform datării din carbon, femeia a cărui craniu a fost descoperit în Hoxne a trăit în jurul anilor 885-1015 d.Hr., urme ale tulpinei leprei fiind găsite în ADN-ul acesteia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase