Home » Istorie » Un craniu vechi de 6.000 de ani ar fi aparţinut primei victime cunoscute a unui tsunami

Un craniu vechi de 6.000 de ani ar fi aparţinut primei victime cunoscute a unui tsunami

Publicat: 30.10.2017
Un craniu descoperit în 1929 în Aitape, la nord de Papua Noua Guinee, a fost identificat ca fiind cel al victimei unui tsunami, cel mai vechi exemplu de acest tip.

Craniul persoanei care a trăit în urmă cu 6.000 de ani a fost găsit în regiunea Aitape. Cercetătorii din cadrul Universităţii Notre Dame au analizat rămăşiţele prin intermediul noilor tehnologi şi au descoperit că în interiorul craniului se aflau rămăşiţe de diatomee, vietăţi marine ale căror bucăţi de carapace pot furniza informaţii esenţiale despre temperatura şi salinitatea apei în care au crescut. IFL Science notează că doar un jet puternic de apă ar fi putut produce spargerea în acest fel a bucăţilor de cochilie

Sursa: Universitatea Notre Dame

Astfel că toate indiciile au condus către ipoteza producerii unui tsunami. În Papua Noua Guinee au avut loc mai multe astfel de fenomene extreme, în ultimii zeci de ani, inclusiv în timpul unui tsunami din 1998 au murit 2.000 de persoane. 

În urma analizării sedimentelor din 1998, specialiştii au descoperit asemănări cu cele din craniul persoanei care a trăit în urmă cu 6.000 de ani. Craniul a fost datat ca făcând parte dintr-o perioadă istorică în care nivelul apelor era mult mai ridicat decât cel din prezent. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase