Home » Istorie » O bucată de piatră de numai 3,6 centimetri lungime ar putea rescrie istoria străveche a Greciei

O bucată de piatră de numai 3,6 centimetri lungime ar putea rescrie istoria străveche a Greciei

Publicat: 12.11.2017
Atunci când a fost descoperită, părea doar o bucată de piatră de doar 3,6 centimetri lungime acoperită de un strat de sedimente.

Piatra a fost descoperită în mormântul unui luptător din Epoca Bronzului din Grecia. Science Alert notează că, deşi mormântul a fost abandonat pentru căutarea unor comori mai valoroase, mica bucată de piatră s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante descoperiri. 

După aproape un an de curăţare, cercetătorii au descoperit o piatră valoroasă cu o imagine sculptată: în fapt, obiectul era utilizat în aceea perioadă pentru ştampilarea unei imagini pe argilă sau ceară, fiind considerat de cercetători ca ”una dintre cele mai rafinate opere de artă greceşti din perioada preistorică descoperită până în prezent”. Aceştia au mai adăugat faptul că ar putea rescrie istoria Greciei

Credit: Universitatea din Cincinnati

Pe piatră se află un luptător care îşi străpunge cu sabia un inamic, în timp ce un altul se află deja la picioarele acestuia. Mormântul a fost descoperit în 2015, în interiorul lui aflându-se scheletul unui micenian, denumit Războinicul Griffin, după un artefact descoperit în apropierea sa. 

Mormântul era plin de comori, aici fiind descoperite peste 1.500 de piese, inclusiv inele din aur şi argint, fapt ce indică statutul luptătorului. 

În cazul artefactului prezentat recent, cercetătorul Jack Davis a afirmat că ”ceea ce este cu adevărat fascinant este modul în care a fost sculptat corpul uman, cu o mulţime de detalii pe care le regăsim doar în picturi realizate cu 1.000 de ani mai târziu.” Experţii sugerează că piatra ar fi fost gravată cu ajutorul unei lupe puternice din acea perioadă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase