Home » Istorie » Bătălia de la Metauro: Momentul în care Nero a reuşit să salveze Roma

Bătălia de la Metauro: Momentul în care Nero a reuşit să salveze Roma

Bătălia de la Metauro: Momentul în care Nero a reuşit să salveze Roma
Publicat: 24.01.2018
Cartaginezii au realizat multe greşeli în timpul Războaielor Punice duse cu romanii. Primele două au fost războaie de uzură împotriva uneia dintre cele mai încăpăţânate populaţii din Mediterana. După pierderea unei părţi considerabile de soldaţi în primul război, elita romană a plătit cumpărarea unei noi flote din propriul buzunar.

După bătălia din Cannae din 216 î.Hr.  au urmat un şir de ani dezastruoşi pentru Roma. WarHistoryOnline notează că romanii au aplaudat întoarcerea generalului învins şi i-au mulţumit că nu şi-a pierdut credinţa în republică. Apoi au lucrat la destabilizarea poziţiei deţinute de Hannibal. 

La mai puţin de 10 ani de la bătălia din Cannae, multe dintre teritoriile lui Hannibal au fost dobândite de romani. Marile oraşe Siracuza şi Capua, ambele rivale ale Romei, au fost preluate de romani cu forţa. Însă Hannibal încă deţinea o armată numeroasă, iar la începutul anului 207 î.Hr., fratele său Hasdrubal reuşea să traverseze Alpii cu o armată numeroasă. Deşi romanii reuşeau să îşi recreeze o armată puternică, gândul că Hannibal ar putea invada Italia era încă înspăimântător pentru aceştia. Dar mult mai înspăimântător era pentru romani gândul că Hannibal s-ar putea alia cu fratele său Hasdrubal. O astfel de armată ar fi ajuns la 60.000-80.000 de oameni. Cu o astfel de putere, Hannibal ar fi putut cuceri oraşe mici pe care le-ar fi putut întoarce împotriva Romei, astfel ar fi putut divide şi cuceri alături de fratele său care ar fi comandat detaşamentele. Aşadar, oprirea unificării celor două armate a fost principala prioritate a Romei. 

Însă, din fericire, recrutările realizate pe parcursul anilor le-au oferit romanilor şansa de a apăra Italia. Hasdrubal ar fi putut urma două căi pentru a se întâlni cu Hannibal, care se afla în sudul Italiei, putea traversa Apeninii sau ar fi putut alege traseul sud-estic de-a lungul coastei. Având în vedere dificultăţile întâmpinate de traversarea unui nou lanţ muntos, Hasdrubal a ales ruta ce se desfăşura de-a lungul coastei. Însă romanii trebuiau să aibă armate poziţionate pe ambele rute, inclusiv una care să-l ţină ocupat pe Hannibal. 

Strategia romanilor de luptă împotriva lui Hannibal a fost genială, aceştia au atras armata cartaginezului în lupte restrânse, pentru ca aceştia să fie nevoiţi să se recupereze mereu din bătălia anterioară. Astfel, Hannibal nu a avut nicio clipă oportunitatea de a se întâlni în nord cu fratele său. 

Hasdrubal a trimis un mesaj către fratele său pentru a-l informa ce rută va alege, însă mesajul său a fost interceptat de consulul roman Gaius Claudius Nero.  Nero a luat o parte din cei mai buni soldaţi (în jur de 7.000), iar pe cei rămaşi i-a instruit să nu dezvăluie pierderea unui număr atât de mare de oameni pentru ca nu cumva Hannibal să atace armata rămasă. 

Cum l-a păcălit Nero pe Hasdrubal

Apoi, Nero a plecat către consulul Marcus Livius, comandantul responsabil cu apărarea rutei pe care urma să sosească fratele lui Hannibal. Italienii care se aflau pe rută ştiau cât de important va fi războiul pe care aceştia îl vor duce, aşadar le ofereau soldaţilor hrană şi locuri în care să se odihnească. 

Nero a încercat să-l facă pe Hasdrubal să creadă că va lupta cu o armată mult mai mare decât cea compusă din 7.000 de oameni. Când au ajuns în punctul de întâlnire cu Livius, Nero a aflat că acesta se retrăsese în sud. Chiar şi aşa, a decis să sune de două ori din trompetă, fapt ce sugera prezenţa  a doi consuli. Hasdrubal, aflat la aproape un kilometru de tabăra consulului, a auzit semnalul şi temându-se de apariţia unei armate numeroase s-a retras de-a lungul râului Metauro. 

Neavând pe unde să traverseze râul, Hasdrubal a decis să lupte. Armata sa era constituită din 25-35.000 de bărbaţi, unii veterani din Spania, câtiva elefanţi şi celţi. Însă armata romanilor era organizată din recruţi noi, dar antrenaţi şi comandanţi care deţineau experienţa unei lupte împotriva lui Hannibal. Având în vedere armata numeroasă a lui Hasdrubal, Nero a realizat un nou plan, retragerea către linia de luptă romană. Până când el a ajuns la celelalte trupe romane, elefanţii şi armata lui Hasdrubal au produs distrugeri masive la graniţele romane. 

Armata lui Nero a reuşit însă să ajungă la timp pentru a contracara trupele iberice care ameninţau romanii. Au reuşit să îi învingă şi să omoare toţi elefanţii care se aflau pe câmpul de luptă. Hasdrubal a creat o nouă tactică pentru armata sa restrânsă, dar romanii aveau o vastă experienţă în luptă. Crezând că Hannibal a pierdut războiul,  Hasdrubal a înfruntat linia de luptă romană până la moarte. Hannibal nu a ştiut nimic despre cele întâmplate până când un scutier a aruncat capul lui Hasdrubal peste gardurile taberei sale. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase