Home » Istorie » În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase

În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase

În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară  romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase
Publicat: 24.01.2018
Eric Lawes descoperea pe 16 noiembrie 1992 în satul Hoxne una dintre cele mai mari comori ale Marii Britanii. După 25 de ani de cercetări, specialiştii au reuşit să afle prin intermediul artefactelor descoperite informaţii preţioase privind una dintre cele mai tumultoase perioade ale Angliei, separarea insulei de Imperiul Roman.

Deşi Lawers a încercat iniţial să găsească un ciocan pierdut pe terenul unui fermier cu ajutorul detectorului de metale pe care îl primise cadou în ziua pensionării, bărbatul a fost uimit când a început să sape. Smithsonian Magazine notează că Lawes găsise una dintre cele mai mari comori britanice constituită din 27 de kilograme de aur şi argint, 15.234 de monezi romane, zeci de linguri din argint şi 200 de obiecte din aur. 

Pentru că a anunţat autorităţile privind comoara descoperită, bărbatul a fost recompensat cu suma de 1,75 de milioane de lire, bani pe care i-a împărţit cu fermierul pe terenul căruia s-a aflat comoara. La scurt timp după excavarea obiectelor, specialiştii au început să le analizeze. Aceştia au descoperit că obiectele au fost îngropate în perioada în care insula s-a separat de Imperiul Roman, în anul 410. 

”Ultimii ani ai secolului IV prezintă o perioadă în care Anglia a suferit numeroase invazii,” a declarat arheologul Peter Guest. 

Un nivel atât de instabil al societăţii i-a făcut pe cetăţenii romano-britanici ce nu mai beneficiau de protecţia Imperiului Roman să fie terifiaţi de raidurile saxonilor, englezilor şi a picţilor. Astfel, aceştia au început să-şi îngroape toate averile. Conform unei scrieri din anul 418, ”în acest an romanii au strâns toate averile aflate în Anglia şi au ascuns o parte în pâmânt pentru a nu fi descoperite.”

Însă nu doar romanii britanici se temeau de ”barbari”, chiar şi aşa nu au fost descoperite comori atât de impresionante precum cele din Anglia în alte regiuni ale Europei. Deoarece niciun material organic nu a supravieţuit în comoara Hoxne, datarea cu radiocarbon nu a putut fi utilizată. Aşadar, specialiştii au utilizat vechimea monezilor, inscripţiile de pe acestea şi capetele conducătorilor din perioadele respective. 

”Data la care comoara din Hoxne a fost îngropată este în jurul anilor 408-409. Părerea mea este că însă că datarea este greşită. Dacă le analizăm mai detaliat, acestea ar putea proveni din perioada în care Anglia s-a separat de Imperiul Roman,” a declarat Peter Guest. La baza teoriei lui Guest se află cele 15.000 de monede ale căror margini au fost îndepărtate şi utilizate în Anglia pentru zeci de ani după separare. Conform analizelor, Guest  a descoperit că metalul îndepărtat din aceste monezi era utilizat pentru imitarea monezilor romane în circulaţie, pentru o perioadă mult mai îndelungată. 

Arheologul Catherine Johns susţine că majoritatea obiectelor uzuale realizate din aur sau argint erau păstrare de familiile din acea perioadă ca moştenire. Dintre zecile de linguri, unele erau rupte şi refăcute sau pe altele erau inscripţionate nume ori fraze latine. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase