Home » Istorie » Cum se construiesc rachete spaţiale? Secretul dezvăluit de un misterios manuscris sibian din 1570

Cum se construiesc rachete spaţiale? Secretul dezvăluit de un misterios manuscris sibian din 1570

Cum se construiesc rachete spaţiale? Secretul dezvăluit de un misterios manuscris sibian din 1570
Publicat: 22.02.2018
Rachetele spaţiale sunt ceva obişnuit în epoca noastră, sau aşa credem noi. În 1961, dr. Doru Todericiu, profesor de Ştiinţe şi Tehnologie la Universitatea din Bucureşti, a descoperit un vechi document numit Manuscrisul de la Sibiu.
 Este un text de 450 de pagini, legat într-un singur volum mare, datând din 1570, care conţine date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică şi explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape, informează Rador
 
Cartea veche este plină de desene şi date tehnice şi descrieri detaliate ale rachetelor în trepte. A fost scrisă în întregime în limba germană, dar originea documentului rămâne un mister, în ciuda apariţiei sale în România. Documentul a fost, în cele din urmă, publicat în 1967, într-o revistă istorică românească, sub numele de „Manuscrisul de la Sibiu”. A treia parte a Manuscrisului de la Sibiu conţine un raport detaliat al unei „suliţe zburătoare”, cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.
 
Nu se ştie încă exact cine ar fi scris acest manuscris misterios, dar îi este temporar atribuit lui Conrad Haas, un om de ştiinţă român, care şi-a pus amprenta asupra domeniului ştiinţific din ţară; se crede că el a fost prima persoană care a conceptualizat rachetele în trepte. Se spune că era un inginer militar sas din Austria sau din Transilvania, iar în manuscrisul său, el plasează, în acel moment din istorie, o tehnologie care s-a materializat abia la mijlocul secolului al XX-lea. Mulţi speculează ideea că limba utilizată şi vocabularul ar putea fi chiar mai vechi de secolul al XVI-lea.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase