Home » Istorie » Bestia din Siberia: ”Poate sunt cel mai rău criminal în serie din istoria Rusiei, dar am fost un soţ şi tată bun”

Bestia din Siberia: ”Poate sunt cel mai rău criminal în serie din istoria Rusiei, dar am fost un soţ şi tată bun”

Publicat: 17.02.2018
Ziua, soţ ideal, tată iubitor şi poliţist exemplar, noaptea, cel mai odios criminal în serie din istoria Rusiei! Aceasta este povestea, pe cât de cumplită, pe atât de adevărată, a unui om sinistru, Mikhail Popkov!
Condamnat deja la închisoare pe viaţă încă din 2015 pentru 22 de crime, acest personaj diabolic a ajuns din nou într-un sumbru spot-light! Nu mai departe de luna trecută poliţia rusă a făcut un anunţ cutremurător.
Cel supranumit ”Vârcolacul”, pentru că ataca mereu târziu, după miezul nopţii, sau ”Maniacul din Angarsk” şi-a mărturisit încă 59 de crime. Astfel, totalul victimelor lui Popkov se ridică, astăzi, la halucinantul număr de 81, transformându-l pe acesta în cel mai sângeros criminal în serie din toate timpurile, atât de pe actualul teritoriu rus, cât şi din fostul spaţiu al U.R.S.S.
Astfel, ”Vârcolacul” i-a ”detronat” pe alţi doi monştrii umani care au băgat spaima-n ruşi în ultimii 40 de ani, şi anume Andrei Chikatilo, supranumit ”Bestia din Rostov”, şi Alexander Pichuskin, poreclit de presă ”Ucigaşul Şahist din Moscova”!

 

 

”Vârcolacul” a comis toate crimele în apropierea oraşului Angarsk din regiunea Istkurk, situată în estul Siberiei. Deşi susţine că îşi alegea toate victimele din rândul prostituatelor, anchetatorii au descoperit printre acestea şi multe femei cu profesii onorabile şi familii funcţionale. Furia sa dezlănţuită îi întuneca total mintea, astfel că nu avea nicio remuşcare dacă faptele sale lăsau în urma lor mulţi copii orfani de mamă.

Astfel, Popkov a şocat nu numai toată Rusia, ci întreaga planetă, atât prin ferocitatea crimelor sale, cât şi prin diabolicul de ingenios mod de operare. Toate victimele sale au fost femei pe care acesta le-a violat şi ucis – nu tot timpul în această ordine – cu o cruzime care i-a făcut să albească până şi pe cei mai rutinaţi anchetatori, criminalişti şi psihologi care credeau că le-au văzut pe toate în materie de atrocităţi.
Concret, Popkov pare a reprezenta un caz patologic de scindare a personalităţii de tipul ”Dr. Jekyll & Mr. Hyde”. Soţia şi fiica sa nu au bănuit nicio clipă ce monstru se ascundea în spatele acestui familist convins şi devotat, mai tot timpul zâmbitor, ba chiar fermecător uneori. Nici colegii săi din poliţie nu au avut vreo umbră de suspiciune, Popkov fiind întotdeauna considerat un poliţist model şi trecând cu brio toate testele psihologice!
Dar, după lăsarea întunericului, cetăţeanul exemplar Mikhail Popkov se transforma în cea mai feroce bestie umană care a trăit vreodată în Rusia. Şi pentru că inteligenţa i-a fost ulterior evaluată la parametrii înalţi, el a profitat mereu din plin de ireproşabilul său statut profesional şi de imaginea fără cusur pe care o avea în ochii comunităţii pentru a-şi crea acoperirea perfectă, astfel încât să nu trezească nicio clipă suspiciunea viitoarelor sale victime.
Aborda victimele de la bordul unei maşini de poliţie
Popkov aborda femeile exclusiv de la bordul maşinii sale de poliţie, îmbrăcat impecabil în costumul de apărător al ordinii şi liniştii publice! Iar acest pattern nu s-a schimbat niciodată în toţi cei 18 ani în care a semănat teroare în Angarsk. Astfel, în perioada 1992 – 2010, ”Vârcolacul” şi-a ”recrutat” – fără excepţie – victimele din faţa barurilor şi cluburilor, după miezul nopţii şi înainte de ora închiderii. De aici el îşi racola prada într-un mod diabolic de ingenios. Foarte politicos, se oferea să le ducă acasă pe femeile singure şi aflate vizibil sub influenţa alcoolului. Doar că niciuna dintre acestea nu a mai ajuns vreodată la domiciliul ei, întrucât – la ceva timp după ce se urcau în maşină şi şoferul le câştiga pe deplin încrederea – ”Maniacul din Angarsk” se dezlănţuia. Le ducea într-o pădure din afara oraşului unde le viola şi omora în cele mai abominabile moduri posibile, desprinse parcă din arsenalul comportamental al sadicului şi cinicului personaj Hannibal Lecter.
Arma crimei era mereu o variaţiune dintre cele trei: topor, ciocan sau şurubelniţă! Setea clinică de sânge a lui Popkov atingea uneori cote paroxistice, pe una dintre victime decapitând-o, iar unei alteia scoţându-i, pur şi simplu, inima din piept… Apoi, după ce furia ucigaşă i se stingea, Popkov îşi ştergea, liniştit, urmele de pe arma crimei. Arme pe care le subtiliza din inventarul poliţiei, abuzând de faptul că avea acces total în interiorul secţiei unde lucra, fară ca absolut nimeni să nu bănuiască nimic.
Dacă modul de operare şochează printr-o cruzime de necrezut, atunci mobilul crimelor lui Mikhail Popkov înspăimântă printr-o motivaţie absolut neverosimilă, de neimaginat… şi totuşi cumplit de adevărată! Întrebat ce anume l-a împins să comită cele 81 de crime, Popkov – foarte calm, conştient şi convins – a oferit un răspuns năucitor. Unul desprins parcă din înfricoşătoarea confesiune a temutului criminal în serie, din întunecata capodoperă a genului thriller psihologic, ”Se7en”, interpretat de versatilul şi azi mult prea hulitul Kevin Spacey! ”Vroiam să curăţ străzile de prostituate. Îmi alegeam numai acele femei aflate în stare avansată de ebrietate şi care afişau un comportament public necorespunzător, imoral… Vroiam să le pedepsesc pe toate aceste târfe care nu reprezintă deloc un model bun pentru societate. Ele îşi abandonau soţii şi copiii acasă şi se duceau să petreacă de parcă era ultima zi de pe pământ!”, şi-a explicat Popkov resortul ucigaş, stupefiindu-i pe criminologi.
Mama sa îl abuza în copilărie
În urma expertizei psihiatrice şi a interviurilor, psihologii au identificat doi factori declanşatori în existenţa lui Mikhail Popkov care ar fi putut cauza transformarea sa dintr-un om normal şi inofensiv ca toţi ceilalţi în cel mai dement criminal în serie din istoria Rusiei. Astfel, explorându-i psihologia abisală, intervievatorii au ajuns până în copilăria nefastă a ucigaşului, moment în care i-au mai smuls acestuia încă o dureroasă şi tenebroasă mărturisire. Una care se pare că reprezintă motivul care zăcea latent de atâtea decenii în psihicul bolnav al lui Popkov şi care – odată reactivat – l-a transformat pe acesta în psihopatul fără seamăn care a ajuns astăzi. Încă vizibil tulburat, el le-a mărturisit anchetatorilor că mama sa a fost alcoolică şi că l-a abuzat de multe ori în copilărie.
Al doilea factor care ar fi putut induce declic-ul psihotic în mintea acestui familist şi poliţist normal până la un punct îl reprezintă o întâmplare petrecută în anul 1992, anul fatidic al cumplitei transformări a lui Popkov. Concret, în data de 20 aprilie 1992, în dimineaţa ce a urmat unei petreceri pe care acesta şi soţia sa au organizat-o la ei acasă – cu o parte dintre oaspeţi rămânând peste noapte – Popkov a văzut, întâmplător, în tomberon două prezervative folosite. Această ”descoperire” i-a alimentat sentimentul devastator şi ireversibil de gelozie, devenind convins de faptul că soţia sa îl înşală. Deşi s-a dovedit ulterior că prezervativele fuseseră folosite de către unul dintre cuplurile de petrecăreţi care a înnoptat la ei, în soţul poliţist încolţise deja gândul că nevasta sa are o relaţie adulterină cu un coleg de-al său din poliţie.
La numai câteva săptămâni de la acest incident, Popkov a început să ucidă. Era primăvara lui 1992. Nu avea să se oprească decât abia în toamna lui 2010. Când – conform mărturisiriilor sale – a contactat sifilis de la una dintre ultimele sale victime, ceea ce l-a făcut impotent şi i-a ucis însuşi instinctul de a ucide… Cu toate acestea, poliţistul a mai trăit încă doi ani liniştit, până când a devenit suspectul principal al celor 81 de oribile crime. Şi asta pentru că în 2012 – negăsind niciun fir investigativ care să-i conducă spre făptaş în rândul suspecţilor de serviciu – autorităţile au hotărât să preleveze probe DNA şi de la cei 3500 de poliţişti din zonă.
Mikhail Popkov şi fiica sa / Sursa foto: The Siberian Times
Trecuse mai bine de un deceniu din cel de-al treilea mileniu şi – cu mari întârzieri – tehnologiile avansate ale criminalisticii ajunseseră, în sfârşit, şi în îndepărtata Siberie. Acesta a fost momentul în care viaţa dublă a lui Mikhail Popkov a fost dată în vileag. Identificat, deconspirat şi capturat, acesta declara atunci cu o sinceritate cinică: ”Nu m-am aşteptat la aşa ceva. Eu sunt născut secolul trecut şi nu m-aş fi gândit vreodată că tehnologia testelor ADN poate avansa atât de mult…”, spunea în 2012 criminalul în serie imediat după ce a fost prins.
”Pentru mine a fost cel mai bun tată din lume”
Ironia sorţii face ca după mulţi ani soţia să recunoască faptul că l-a înşelat pe Mikhail Popkov cu un coleg de muncă al acestuia, dar nicidecum în acea fatidică noapte din 1992…
Asemeni mamei sale, fata lui Mikhail Popkov a refuzat ani la rând să creadă că tatăl ei ”blând şi dedicat familiei” este, de fapt, ”Maniacul din Angarsk”, cel mai îngrozitor criminal în serie din istoria Rusiei. ”Nici acum nu-mi vine să cred. Pentru mine a fost cel mai bun tată din lume. Mă lua de la şcoală, ne plimbam cu bicicletele, avea grijă de mine”, mărturisea Tatiana într-un interviu recent.
De altfel, această neverosimilă – şi totuşi cumplit de adevărată – dedublare a lui Mikhail Popkov îi stupefiază în continuare pe criminologii ruşi şi de pretutindeni. Oare doar abuzurile la care-l supunea mama sa alcoolică acum aproape o jumătate de veac şi gelozia patologică, fără prea mult temei, să fi transformat, dintr-o dată, un om normal şi liniştit într-un criminal în serie fără seamăn? Sau poate că, dincolo de aceşti doi factori declanşatori relevanţi, a contat şi statutul său de poliţist care i-a facilitat metamorfozarea într-un justiţiar singuratic. Oare, astfel, şi-a amplificat şi revalidat sentimentul că este un adevărat înger exterminator şi că misiunea lui e să cureţe lumea de prostituate, aplicându-le pedeapsa capitală?
Răspunsurile la aceste sfâşâietoare întrebări le vor găsi specialiştii în studierea comportamentelor deviante doar pe teritoriul tenebros al psihologiei abisale. Un lucru e însă cert: oricât de ciudat ar părea, Mikhail Popkov nu este nebun! Nu în sens clinic.! Testele psihiatrice au relevat faptul că este sănătos mintal, având discernământ în momentul săvârşirii fiecărui crime! Şi cu toate acestea, psihologii nu au putut să nu remarce ”dorinţa sa irepresibilă de a comite crime”.
Până la dezlegarea totală a enigmei care este Mikhail Popkov, opinia publică din Rusia – şi nu numai – aşteaptă să înceapă un nou proces al acestuia, după cel din 2015 când a fost condamnat deja pe viaţă. Presa speculează că procesul va dura foarte mult, întrucât ultimele mărturisiri ale ucigaşului au scos la iveală un număr incredibil de mare de noi victime.
Totodată, jurnaliştii ruşi susţin că Popkov s-a folosit de acest cinic şi diabolic tertip al confesiunilor în mai multe etape ca să tragă de timp şi pentru a mai putea rămâne câteva luni bune în penitenciarul în regim normal în care se află deţinut acum pentru a fi mutat cât mai târziu într-o închisoare de maximă securitate. Iar în tot acest timp el va fi din nou pe home-page-ul site-urilor de ştiri din Rusia şi din întreaga lume, care îi vor exploata la maxim sinistra celebritate a straniei sale duble personalităţi.
Din păcate pentru omul Mikhail Popkov, azi n-a mai rămas decât monstrul cu acelaşi nume, dar cu două supra-nume – ”Vârcolacul” şi ”Maniacul din Angarsk” – care l-au ”propulsat” în postura înspăimântătoare de cel mai odios criminal în serie rus din toate timpurile. Cuvintele sale vor răsuna încă mult timp de acum înainte pe parcursul noului proces, asemeni unui cumplit leitmotiv care evocă deopotrivă cinismul atroce şi absurdul existenţial al acestui personaj sinistru: ”Poate sunt cel mai rău criminal în serie din istoria Rusiei, dar am fost un soţ şi tată bun”…
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase