Home » Istorie » Singurele mânuşi de box romane au fost descoperite în Marea Britanie

Singurele mânuşi de box romane au fost descoperite în Marea Britanie

Publicat: 27.02.2018
Conform istoricilor, boxul era un sport popular în Imperiul Roman. Această activitate este regăsită în mozaicuri, dar şi în textele literare. În prezent, arheologii au descoperit o nouă dovadă, o pereche de mânuşi de box romane bine conservate.

History notează că o astfel de descoperire este extrem de rară. Mânuşile sunt făcute din piele, un material ce în mod obişnuit s-ar fi degradat până în prezent. Însă, în acest caz, artefactul a supravieţuit pentru că a fost îngropat într-un mediu lipsit de oxigen. 

Cercetătorii au descoperit mânuşile de box îngropate sub o podea de beton din Vindolanda, un fort roman străvechi din Northumberland, Marea Britanie. Romanii au construit podeaua în 120 d.Hr. în aceeaşi perioadă în care a fost construit şi Zidul lui Hadrian. Cercetătorii din Vindolanda consideră că acestea sunt singurele mânuşi de box din Imperiul Roman ce au supravieţuit până în prezent. 

Credit: The Vindolanda Trust

David Potter, profesor şi istoric din cadrul Universităţii din Michigan, susţine că boxul este un sport ce era practicat şi în urmă cu cel puţin 3.000 de ani, fiind practicat chiar şi în cadrul Olimpiadelor din Grecia Antică. ”În acele vremuri, nu exista o categorie de greutate sau limită de timp. Luptau până când una dintre persoane era incapabilă să mai continue,” a declarat Potter. 

Atât femeile, cât şi bărbaţii, puteau învăţa să boxeze, iar premiile erau sustanţiale. Boxul era popular în estul Imperiului Roman, în zone precum Grecia, Turcia, Egipt, Palestina şi Siria. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase