Home » Istorie » Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius

Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius

Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius
Publicat: 24.04.2018
Arheologii din Egipt au făcut o descoperire neaşteptată: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius, cunoscut pentru ideile sale filozofice.
Descoperirea a fost făcută în Templul din Kom Ombo (aflat în oraşul Aswan, în partea de sud a Egiptului), unde se derulează un întreg proiect de conservare ca urmare a infiltrărilor de apă subterană, relatează Associated Press, citată de Newsweek.
 

Statuia e fost considerată de arheologi unică, deoarece reprezentările sculptate ale împăratului Marcus Aurelius sunt rare în Egipt.

Echipa a mai descoperit şi alte artefacte, inclusiv un altar pentru zeul Osiris-Ptah-Neb, datând din perioada celei de-a 25-a dinastii, la un templu din Luxor, aflat la câteva ore de  Kom Ombo. Totodată, au mai fost găsite şi un panou din piatră pe care este reprezentată o masă de ofrandă cu un berbec şi o gâscă pe ea, simbol al zeului Amon (zeul Soarelui), a anunţat duminică ministrul Antichităţilor din Egipt.
 
Anterior, în martie, arheologii au găsit, în Templul Kom Ombo, multiple piese ale unei statui a Faraonului Ramses al II-lea. Descoperirile sunt de mare importanţă deoarece anterior erau dovezi limitate că templul a fost folosit în era modernă a Egiptului.
 
Restul statuii însă nu a fost descoperit, dar arheologii continuă eforturile lor, în speranţa că o vor găsi.
 
O altă descoperire notabilă recentă la templu este reprezentată de o gravură în ceramică despre care se crede că este cea mai veche gravură găsită în Kom Ombo. 
 
Templul din Kom Ombo, care este deschis publicului este o atracţie unică în Egipt, deoarece, spre deosebire de alte sit-uri, este dedicat a două două zeităţi: zeul local crocodil Sobek (zeu al apei şi al inundaţiei) şi lui Horus cel Bătrân (supranumit şi Haroeris, zeul cu cap de şoim, divinitatea războiului). 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase