Home » Istorie » Otzi, Omul Gheţurilor, şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte de a fi ucis

Otzi, Omul Gheţurilor, şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte de a fi ucis

Otzi, Omul Gheţurilor, şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte de a fi ucis
Publicat: 24.06.2018
Cu câteva zile înainte de moartea sa din Alpii italieni, în urmă cu 5.300 de ani, Otzi şi-a ascuţit uneltele, probabil cu mâna drepată, conform unui nou studiu.

Cercetătorii susţin că bărbatul ar fi ales să-şi ascută uneltele  conştient de faptul că anticipa iminenţa pericolului, scrie Live Science. 

„Nu pot spune cu siguranţă că se pregătea pentru o luptă, dar cred că le-a ascuţit pentru că îşi propunea să realizeze anumite lucruri cu noile instrumente”, a declarat arheologul Ursula Wierer, din cadrul Soprintendenza Archeology. 

În prezent, există foarte puţine mumii conservate atât de bine precum Otzi, Omul Gheţurilor. Bărbatul  ce avea 45 de ani în momentul în care a decedat avea răni la nivelul craniului şi o săgeată în şold. Un grup de alpinişti a descoperit corpul conservat în Alpi din nordul Italiei în 1991, iar din acel moment cercetătorii au analizat în detaliu corpul mumificat. Studiile au arătat că Otzi a avut nenumărate probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace, ale arterelor, ale dinţilor, era intolerant la lactoză şi avea posibil boala Lyme

Însă, recent, specialiştii au analizat şi uneltele lui Otzi. Aceştia au utilizat tomografii computerizate şi microscoape cu rezoluţie înaltă pentru a analiza obiectele. Wierer şi echipa sa au analizat chertul din care erau confecţionate majoritatea uneltelor lui Otzi. Ei au descoperit că această variantă a cuarţului microcristalin provenea din trei locaţii din Trentino, Italia, una aflată la 75 de kilometri, alta la 40 de kilometri şi ultima la 70 de kilometri. Având în vedere aceste distanţe, specialiştii au concluzionat că Omul Gheţurilor ar fi locuit în zona văii Vinschgau, aflată în prezent la sud de Tirol. Este posibil ca Otzi sau alţi localnici din zonă să fi făcut negoţ cu persoane din alte regiuni. 

De asemenea, urmele de pe uneltele lui Otzi conţineau trăsături ce proveneau din două culturi. Săgeţile sale erau tipice cu cele din nordul Italiei, în timp ce racletele conţineau trăsături ale uneltelor elveţiene sau germanice. Tot în cadrul studiului, specialiştii au descoperit că Otzi era dreptaci, având în vedere urmele de uzură de pe unelte. Ciudat este că, în momentul morţii, Omul Gheţurilor avea o tăietură pe mâna dreaptă. Probabil şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte să moară, susţine Albert Zink, directorul Institutului pentru Studierea Mumiilor din Italia, ce nu a fost implicat în studiu. 

Cât despre faptul că Otzi era dreptaci, Zink a declarat că partea dreaptă a corpului lui Otzi era mult mai dezvoltată decât cea stângă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase