Home » Istorie » Mayaşii au utilizat ciocolata ca monedă de schimb

Mayaşii au utilizat ciocolata ca monedă de schimb

Mayaşii au utilizat ciocolata ca monedă de schimb
Publicat: 07.07.2018
Arheologii au descoperit că civilizaţiile străvechi utilizau ciocolata ca monedă, o dădeau la schimb pe bunuri şi servicii.

Cei ce au dominat Mesoamerica în primul mileniu al erei creştine au fost mayaşii ce nu au utilizat niciodată monede, însă au făcut comerţ cu bunuri precum tutun, porumb şi haine. Conform Science Alert, ciocolata era însă o formă acceptată de plată, arată rezultatele unui studiu recent. 

De fapt, chiar deficitul de ciocolată ar fi dus la colapsului legendarei dinastii, conform arheologului Joanne Baron din cadrul Bard Early College, New Jersey. Desigur, în acest caz nu este vorba despre ciocolata pe care o ştim în prezent, ci despre boabele de cacao. 

În perioada clasică a mayaşilor (anii 250-900), a apărut „monetizarea boabelor de cacao şi a textilelor ţesute, care în cele din urmă aveau să devină o monedă universală ce trecea peste graniţele etnice sau lingvistice”, scrie Baron, autoarea studiului. 

„În perioada sosirii spaniolilor în zonă (1519) produsele erau utilizate pentru facilitarea comerţului din pieţe, pentru pariuri sau pentru plătirea tributului ori a muncii”, a adăugat ea. Dovezile arheologice arată că şi europenii au utilizat boabe de cacao pentru a plăti muncitorii în secolul XVI, aşadar pentru a stabili dacă practica a apărut înaintea lor, Baron a analizat obiectele de artă mayaşe şi cercetări anterioare. 

Specialista a descoperit o serie de prezentări ale boabelor de ciocolată pe picturi murale, ceramică, tablouri şi sculpturi din secolul VIII, ce sugerează că aceasta ar fi fost perioada în care boabele de cacao erau utilizate ca tribut sau taxă alături de grâne şi haine. „Este clar că boabele de cacao şi bumbacul erau utilizate frecvent ca metodă de plată pentru obligaţii”, a declarat Baron. 

Împreună cu aztecii, şi mayaşii sunt primele populaţii ce au creat ciocolată din boabele de cacao. Spre deosebire de bumbac, boabele de cacao erau mult mai valoroase din cauza condiţiilor specifice în care se puteau cultiva. Baron sugerează că schimbările climatice au afectat producţia de boabe de cacao, ce în cele din urmă au avut un impact negativ asupra economiei mayaşilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase