Home » Istorie » I-a ucis Richard al-III-lea pe cei doi fii ai lui Eduard al-IV-lea? Testele ADN ar putea rezolva un mister vechi de 500 de ani

I-a ucis Richard al-III-lea pe cei doi fii ai lui Eduard al-IV-lea? Testele ADN ar putea rezolva un mister vechi de 500 de ani

I-a ucis Richard al-III-lea pe cei doi fii ai lui Eduard al-IV-lea? Testele ADN ar putea rezolva un mister vechi de 500 de ani
Publicat: 23.07.2018
Geneticienii au obţinut probe de ADN ce ar putea pune capăt unui caz dramatic din istoria Marii Britanii. Legenda spune că regele Richard al-III-lea i-a ucis, în Turnul Londrei, în 1483, pe cei doi copii ai predecesorului său Eduard al-IV-lea.

În prezent, cercetătorii au prelevat probe de ADN de la descendenţi direcţi ai bunicii „Prinţilor din Turn”. Conform Mail Online, descendenta directă a celor doi tineri prinţi este cântăreaţa de operă Elizabeth Roberts. 

„Descoperirea descendentei şi faptul că a acceptat să-i fie luate probe de ADN reprezintă un pas important în investigaţia noastră”, a declarat Philippa Langley, istoricul din cadrul cercetării. „Povestea legendei Prinţilor din Turn este plină de dificultăţi, însă proba de ADN ne poate ajuta să descoperim soluţii cheie ale problemelor”, a adăugat ea. 

Povestea începe în 1483, când fratele lui Richard, Eduard al-IV-lea, a murit subit. Richard a fost însărcinat ca lord protector al celor doi nepoţi ai săi: Eduard al-V-lea şi Richard, duce de York. Băieţii au fost închişi în Turnul Londrei şi nu au mai fost văzuţi din acel moment. 

Se pare că Richard ar fi ucis ambii băieţi, pentru ca niciunul dintre ei să nu-şi preia dreptul la tron. În 1674, la aproape 200 de ani de la moartea lor, cele două schelete au fost descoperite sub scările turnului. Dacă testele ADN ale acestor schelete coincid cu cele ale cântăreţei de operă atunci rămăşiţele chiar aparţin celor doi prinţi. 

Însă dacă nu coincid, Richard nu mai poate fi considerat un ucigaş, iar cele două schelete nu aparţin prinţilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase