Home » Istorie » Cea mai veche fosilă a unui os a fost descoperită. Dovezile pun capăt unei dezbateri vechi de 160 de ani privind evoluţia scheletului uman

Cea mai veche fosilă a unui os a fost descoperită. Dovezile pun capăt unei dezbateri vechi de 160 de ani privind evoluţia scheletului uman

Publicat: 03.08.2018
Cercetătorii au descoperit cel mai vechi os fosilizat. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul razelor X ce au penetrat rămăşiţele fosilizate ale unor animale numite heterostraci.

Acest tip de peşti este considerat cel mai vechi exemplu de vertebrată descoperită pe Pământ. Conform Mail Online rămăşiţele au fost datate ca având o vechime de 400 milioane de ani. 

Cercetătorii au descoperit că heterostracii erau alcătuiţi dintr-un ţesut straniu denumit „aspidin” ce nu se mai regăseşte la vertebratele din prezent. 

Ţesutul ce este format din mici tuburi încrucişate a reprezentat subiectul dezbaterilor din ultimii 160 de ani, deoarece cercetătorii nu sunt siguri dacă „aspidinul” a fost o etapă de tranziţie a evoluţiei osului sau cel mai vechi exemplu al acestuia. 

Credit: Ecology and Evolution/Keatling et. al. 2018

Însă ultimele descoperiri arată că „aspidinul” este un tip de os, fapt ce schimbă cronologia originii scheletelor. În prezent vertebratele au scheletul compus din patru tipuri diferite de ţesut: os, cartilaj şi dentină. Aceste ţesuturi sunt unice deoarece devin mineralizate în timp ce se dezvoltă, fapt ce oferă scheletului rezistenţă şi rigiditate. 

Dovezile primei evoluţii a scheletelor umane pot fi regăsite la heterostraci, ce au trăit în urmă cu 400 milioane de ani. În prezent specialiştii din cadrul universităţilor din Manchester şi Bristol au analizat, în detaliu, interiorul scheletului unui heterostraci prin intermediul tomografiilor sincrotronice. Prin intermediul tehnicii, specialiştii au putut detecta „aspidinul”. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase