Home » Istorie » La o mănăstire din Iaşi a fost descoperit un tezaur din secolul al XVI-lea

La o mănăstire din Iaşi a fost descoperit un tezaur din secolul al XVI-lea

La o mănăstire din Iaşi a fost descoperit un tezaur din secolul  al XVI-lea
Publicat: 10.08.2018
Un tezaur de 16 monede din aur a fost descoperit în apropierea Mănăstirii Frumoasa, din judeţul Iaşi. Primarul Mihai Chirica va face demersuri pentru ca monedele să rămână într-un muzeu din Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanţii municipalităţii ieşene au declarat joi că, la Mănăstirea Frumoasa, un monument finanţat de către municipiul Iaşi pe POR Axa 5, cu o valoare de 21 de milioane de lei, a fost descoperit un tezaur, scrie Mediafax.
 
„La Mănăstirea Frumoasa a fost descoperit un tezaur. Este vorba despre 16 monede de aur descoperite la lucrările de descărcare arheologică, monede descoperite într-un cimitir din jurul monumentului istoric. Monedele sunt datate secolul XVI (1516 – 1591). Am putut participa, cu ajutorul fondurilor europene, la valorizarea unui patrimoniu îngropat, a unui tezaur. Aceste bunuri vor intra în proprietatea statului român, aşa cum prevede legea. Noi vom face demersuri, poate ele vor rămâne la Muzeul Municipal, la Palatul Culturii sau la Muzeul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a face parte din patrimoniul local şi să ne bucurăm de aceste descoperiri”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Iaşului, Mihai Chirica.
 
Mănăstirea Frumoasa este în plină reabilitare, fiind construită în anul 1587 şi refăcută în perioada 1726-1733. Mănăstirea cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 – 1733), iar suprafaţa totală a lăcaşului de cult este de 14.906 metri pătraţi.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase