Home » Istorie » Documente importante din arhiva lui Nicolae Iorga intră în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie

Documente importante din arhiva lui Nicolae Iorga intră în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie

Documente importante din arhiva lui Nicolae Iorga intră în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie
Publicat: 11.09.2018
27 de documente privind istoria şi Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat, din arhiva lui Nicolae Iorga, vor intra miercuri în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), când va avea loc ceremonia de semnare a actului de donaţie.

Evenimentul are loc miercuri, la ora 11.00, la sediul instituţiei, iar documentele din arhiva marelui istoric vizează ziare, fotografii şi telegrame ce sunt donate Muzeului Naţional de Istorie a României de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul prin mamă al lui Nicolae Iorga.

„Adunate de către Nicolae Iorga la începutul secolului XX, apoi în 1918 şi în perioada interbelică. Printre aceste materiale semnificative se numără câteva numere ale ziarului Sfatului Ţării în română şi în rusă, documente purtând antetul Sfatului Ţării, unele cu adnotările lui Nicolae Iorga, documente manuscrise în limba rusă. Proclamaţia prin care basarabenii sunt informaţi de către Sfatul Ţării despre votarea legilor agrare şi despre modul în care se va realiza împroprietărirea ţăranilor, cupuri din ziarele epocii cu privire la personalităţi basarabene precum: Ioan Pelivan, Pantelimon Halippa, Alecu Mateevici, Elena Alistar”, arată muzeografii MNIR, într-un comunicat remis Descoperă.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase