Home » Istorie » Ce a apărut prima, berea sau pâinea? O descoperire recentă dă răspunsul la o dezbatere veche

Ce a apărut prima, berea sau pâinea? O descoperire recentă dă răspunsul la o dezbatere veche

Ce a apărut prima, berea sau pâinea? O descoperire recentă dă răspunsul la o dezbatere veche
Publicat: 17.09.2018
O echipă condusă de Li Liu de la Stanford a găsit dovezi ale celei mai vechi producţii de bere până astăzi, o descoperire care poate reaprinde o dezbatere veche: care a apărut prima dată, berea sau pâinea?

Într-o peşteră din Israelul de astăzi, echipa a găsit inovaţii de preparare a berii pe care le consideră mai vechi cu câteva milenii decât dovezile cultivării cerealelor în Orientul Apropiat, scrie Phys.

Descoperirile acestora, publicate recent în Journal of Archaeological Science: Reports, susţin o ipoteză propusă de arheologi acum mai mult de 60 de ani: berea a fost un factor motivant pentru începerea cultivării cerealelor în anumite regiuni.

Acum mii de ani, poporul Natufian, un grup de vânători-culegători din estul bazinului Mediteranei, începuseră să fabrice bere. Liu şi echipa sa au analizat reziduuri de la mortare de piatră vechi de 13.000 de ani din Peştera Raqefet, un sit care reprezintă un cimitir al acestui popor preistoric, aflat lângă Haifa din Israel. Dovezile sugerează că în peşteră s-au desfăşurat operaţiuni ample de preparare a berii.

„Este cea mai veche dovadă a existenţei alcoolului produs de oameni”, a precizat Liu.

Cercetătorii consideră că oamenii de atunci preparau bere pentru festivităţile ritualice în care îşi venerau morţii.

„Descoperirea indică faptul că producerea alcoolului nu era în mod necesar un rezultat al producţiei agriculturii, ci a fost dezvoltată în scopuri ritualice, cel puţin în anumite limite, înaintea agriculturii”, a adăugat cercetătoarea.

Descoperirea fabricării berii aruncă o nouă lumină asupra ritualurilor poporului Natufian şi demonstrează existenţa unei arii largi de inovaţii tehnologice şi sociale în cultura lor. „Preparea berii este o parte integrală din ritualuri şi festivităţi, un mecanism important în societăţile ierarhice”, a precizat Jiajing Wang, coautoare al lucrării.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Scurtă istorie a berii: cum a ajuns al treilea cel mai consumat lichid din lume să fie produs la Fabrica de bere din Timişoara în urmă cu 300 de ani – Galerie Foto

Care este cea mai tare bere creată vreodată?

Descoperire surprinzătoare în urma analizării unuia dintre puţinele triburi de vânători-culegători rămase în lume

Au fost descoperite originile olăritului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase