Home » Istorie » Nikola Tesla a construit un turn gigantic pentru a trimite electricitate wireless în jurul lumii. Lucrurile, însă, nu au mers aşa cum a plănuit

Nikola Tesla a construit un turn gigantic pentru a trimite electricitate wireless în jurul lumii. Lucrurile, însă, nu au mers aşa cum a plănuit

Nikola Tesla a construit un turn gigantic pentru a trimite electricitate wireless în jurul lumii. Lucrurile, însă, nu au mers aşa cum a plănuit
Publicat: 06.01.2019
La începutul secolului XX, Nicola Tesla a devenit faimos pentru munca sa în ceea ce priveşte curentul alternativ şi alte idei îndrăzneţe, iar câteodată ieşite din comun. Un astfel de exemplu este turnul cu care dorea să trimită energie electrică fără să se folosească de fire.

În laboratorul său din Colorado, a efectuat experimente cu transmisiune electrică wireless, în care încerca să trimită electricitate prin sol. Apoi având un anume grad de succes, a dorit să realizeze experimente la scară mai mare, relateză Atlas Obscura.

Aşadar, turnul creat de Tesla avea o înălţime de 57 de metri, iar baza era realizată din lemn, având în vârf o structură de formă sferică, cu 20,7 metri în diametru. În subsol se afla o „rădăcină” din fier. Nikola Tesla credea că un astfel de sistem va elimina nevoia de fire pentru furnizarea energiei.

Tesla a reuşit să-şi asigure finanţare semnificativă de 150.000 de dolari de la J.P. Morgan.

Construcţia a început în 1901 în Long Island şi va fi cunoscută drept Turnul Wardenclyffe. Tesla şi-a imaginat că va fi începutul unei reţele de turnuri, 30 cel puţin, în toată lumea. Credea şi că aceste turnuri i-ar permite să trimită electricitate prin atmosferă, pe care oricine cu echipamentul corect ar putea să o folosească. Altfel spus, curentul electric ar fi omniprezent.

Desigur, această idee nu a funcţionat: teoriile ştiinţifice de la baza proiectului lui Tesla nu puteau fi adevărate. Electricitatea ar putea fi trimisă prin aer, dar energia necesară pentru a trimite o cantitate substanţială ar face ca acesta să fie un sistem inaplicabil. Dar pentru a încerca la o scară şi mai mare (mai multe turnuri), Tesla avea nevoie de mai multă finanţare, pe care Morgan nu a dorit să o ofere.

După terminarea finanţării, Tesla, având probleme financiare, a renunţat la proprietate. În 1917, noul proprietar, încercând să scoată ceva din turn, a vândut turnul la fier vechi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Invenţiile GENIALE brevetate de Nikola Tesla care nu au fost construite niciodată. Una dintre ele putea ,,provoca moartea instantanee a inamicilor”

Zece idei care demonstrează că Nikola Tesla este unul dintre cei ciudaţi savanţi ai istoriei

Secretul obscur al lui Nikola Tesla. ,,Erau momente în care îşi dorea să stea singur într-o cameră de hotel”

Misterul documentelor dispărute ale lui Nikola Tesla. Ce legătură există între fişiere şi unchiul preşedintelui Donald Trump

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase