Home » Istorie » Planul lui Adolf Hitler de construire a unei bombe atomice a eşuat din cauza scufundării navei ce transporta ingredientul cheie

Planul lui Adolf Hitler de construire a unei bombe atomice a eşuat din cauza scufundării navei ce transporta ingredientul cheie

Publicat: 28.09.2018
Planul lui Adolf Hitler de a lansa o bombă nucleară în Londra a fost aproape un succes. Nava nazistă ce avea misiunea secretă de transportare a apei grele, ingredient utilizat în reactoarele nucleare, a fost descoperită de cercetătorii şi istorici în Norvegia.

Feribotul Hydro, a cărui scufundare a fost ordonată de Winston Churchill în 1944, a fost scos la suprafaţă  recent de pe fundul unui lac norvegian din apropiere de Oslo. Conform Fox News, Churchill nu cunoştea scopul navei, dar a ordonat, chiar şi aşa, scufundarea ei. 

Echipa din cadrul serialului „Drain the Oceans”, produs de National Geographic, a descoperit 40 de barili de apă grea atunci când au scos la suprafaţă nava. Cantitatea de compus chimic ar fi fost suficientă pentru a transforma Germania într-o putere nucleară. Istoricul Eric Glove a afirmat că, „după război, cei implicaţi în programul nuclear al Germaniei au afirmat că pierderea apei grele a fost decisivă”. 

Fisiunea este procesul de descompunere radioactivă, în care nucleul atomului se divizează în părţi mai mici. Oamenii de ştiinţă au nevoie de apă grea pentru a controla procesul de fisiune.

După ce Hitler a invadat Norvegia, în 1940, a ordonat trupelor să meargă către centrala nucleară din Vemork. Astfel a fost începută Operaţiunea Gunnerside, în 1943, după ce Anglia a început să se teamă de modul în care va utiliza Hitler substanţa împotriva inamicilor. Churchill a fost cu un pas înainte. El împreună cu generalii săi au ordonat norvegienilor ataşarea unei bombe de navă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase