Home » Istorie » Cel mai mic mormânt tracic, jefuit recent, a fost excavat de arheologi

Cel mai mic mormânt tracic, jefuit recent, a fost excavat de arheologi

Cel mai mic mormânt tracic, jefuit recent, a fost excavat de arheologi
Publicat: 03.10.2018
Un mormânt tracic de lângă oraşul Rozovo, recent excavat, este cel mai mic mormânt din cărămidă din Bulgaria. Provenit din perioada dominaţiei greceşti, acesta a fost construit în prima jumătate a secolului al III-lea î.e.n. Mai bine de 2.000 de ani, mormântul a stat nederanjat pe scara istorică, până recent ,în 2010, când a fost jefuit.

Valea Kazanlak din Bulgaria centrală este faimoasă pentru mormintele tracice, dintre care multe încă neexplorate. Există circa 1.500 de tumuli, dintre care doar 300 au fost explorate de arheologi, scrie The History Blog.

Tumuli reprezintă un tip de mormânt în formă de dom, des întâlnite în acea perioadă şi în acea regiune.

Jefuirea a fost detectată imediat, dar a fost nevoie de 8 ani pentru Muzeul de Istorie Kazanlak să adune fondurile suficiente pentru iniţierea unui proiect de cercetare.

Chiar şi în ciuda jefuirii, detaliile arhitecturale ale mormântului au rămas nepreţuite.

Georgi Nehrizov, arheologul care conduce misiunea de excavare, a precizat că mormântul este tipic pentru zona Kazanlak, având o cameră funerară şi o antecameră. „Mormântul tracic din cărămidă de eră elenistică este al doilea de acest fel care a rămas cu domul întreg”, a precizat Nehrizov. „Este cel mai mic mormânt de acest tip care a fost descoperit până acum. Partea superioară este acoperită cu o placă din piatră. Are 23 de rânduri de cărămizi de mai multe forme şi dimensiuni”, adaugă arheologul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire unică pe un câmp din România. Ce au găsit arheologii într-un mormânt vechi de 5000 de ani

Un mormânt antic misterios, cel mai mare descoperit vreodată în Grecia, oferă descoperiri fără precedent (GALERIE FOTO)

Un mormânt comun, nemaivăzut până acum a fost descoperit în Kenya. Are o vechime de 5.000 de ani

Descoperire unică într-un mormânt vechi de 4.500 de ani. Rămăşiţele unei femei au fost deshumate şi decorate cu semne misterioase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase