Home » Istorie » „Teleenciclopedia”, cea mai longevivă emisiune din România – 100 de ani in 100 de momente

„Teleenciclopedia”, cea mai longevivă emisiune din România – 100 de ani in 100 de momente

Publicat: 08.10.2018
La 21 mai 1965, la Televiziunea Română,a debutat emisiunea „Teleenciclopedia”.
„Teleenciclopedia” este unul dintre cele mai longevive programe, difuzându-se şi azi, iar denumirea este un cuvânt telescopat pornind de la „televiziune” şi „enciclopedie”.
 
Adolf Oprescu, primul producător al „Teleenciclopediei”, a fost cel care a ales melodia de generic a emisiunii (un fragment din „Momentul muzical” pentru pian şi orchestră de Nicolae Kirculescu) care este folosită şi astăzi.
 
În primii cinci ani de difuzare a emisiunii „Teleenciclopedia”, lectura comentariilor se făcea în direct. Printre marile voci ale „Teleenciclopediei” se numără Ion Caramitru, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureşan, Florian Pittiş, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Traian Stănescu, Sanda Ţăranu sau Mariana Zaharescu.
 
 Emisiunea a avut record de audienţă până în anul 1990
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase