Prima pagină Istorie

„Răscoala”, filmul cu nuditate explicită din perioada comunistă din care a fost eliminată fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej - 100 de ani in 100 de momente

Redactia Descopera.ro | 10.09.2018 | ● Vizualizări: 26856

La 14 martie 1966 a avut loc premiera filmului „Răscoala”, după romanul lui Liviu Rebreanu. Scena violului din el a reuşit să treacă de cenzura comunistă

Filmul, în regia lui Mircea Mureşan, îi are în distribuţie pe Ilarion Ciobanu, Emil Botta, Nicolae Secăreanu şi Adriana Nicolescu (Bogdan).
 
Ilarion Ciobanu îl interpretează pe ţăranul Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman, prin intermediul căruia sunt relatate evenimentele din timpul răscoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei. 
 
În pelicula iniţială, de dinainte de lansarea filmului, a apărut într-un rol minor şi Lica (Vasilica) Gheorghiu, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, însă după moartea acestuia cadrele cu ea au fost tăiate.
 
Cu filmul „Răscoala”, Mircea Mureşan a câştigat premiul pentru debut la Festivalul de la Cannes din 1966.
 
Lungmetrajul este printre foarte puţinele filme din perioada comunistă cu nuditate explicită. „Îmi apare trupul gol al Nadinei, interpretată de Adriana Bogdan, alergând pe o ţarină, în scena violului, superb filmat de operatorul Nicu Stan. I se vedeau şi sânii, era apoi filmată din spate, un corp splendid, o siluetă de amforă. Era o imagine foarte îndrăzneaţă, cred că a fost prima şi ultima de o asemenea îndrăzneală, afirma în 2010, în Gândul, istoricul de film Manuela Cernat despre scena violului din filmul „Răscoala”.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania "100 de ani în 100 de momente", care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.