Home » Istorie » Joséphine de Beauharnais, prima împărăteasă a Franţei şi soţia adulterină a lui Napoleon. ”Am iubit-o cu adevărat pe Joséphine, dar nu am respectat-o”

Joséphine de Beauharnais, prima împărăteasă a Franţei şi soţia adulterină a lui Napoleon. ”Am iubit-o cu adevărat pe Joséphine, dar nu am respectat-o”

Publicat: 01.01.2019
Împărăteasa Joséphine de Beauharnais (23 iunie 1763 - 29 mai 1814) a fost prima soţie a lui Napoleon şi prima împărăteasă a francezilor. În timpul Terorii Iacobine, primul soţ al lui Joséphine a fost executat. Pentru că nu a putut avea copii cu el, Napoleon a divorţat de aceasta în 1810, după 14 ani de căsnicie, pentru a se putea însura cu Marie Louise de Austria.

Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie (mai cunoscută ca Joséphine) s-a născut în Les Trois-Îlets, Martinique, cu părinţii Joseph Gaspard Tascher şi Rose-Claire des Vergers de Sannois. Familia sa a fost foarte bogată şi a avut o plantaţie de zahăr. Totuşi, plantaţia a fost distrusă în 1766 de un uragan. Atunci când mătuşa lui Joséphine a aranjat o căsătorie între ea şi François, fiul lui Vicomte de Beauharnais, familia ar fi recâştigat averea, dar Catherine-Désirée, sora sa, a murit înainte să părăsească Martinique. Astfel, Joséphine a luat locul surorii sale, scrie History Things.

Aceasta s-a măritat cu Alexandre de Beauharnais în Noisy-le-Grand la 15 decembrie 1779. În 1781, s-a născut primul fiu, Eugéne de Beauharnais, iar în 1783 s-a născut Hortense de Beauharnais. Hortense a urmat să se căsătorească cu fratele lui Napoleon în 1802, Ludovic Bonaparte. Totuşi, căsnicia era una nefericită, ceea ce a dus la o separare, iar copiii au trăit cu tatăl.

Alexandre de Beauharnais a fost arestat pe 2 martie 1794 în timpul Regimului Terorii. A fost încarcerat la Paris şi executat prin ghilotină pe 23 iulie acelaşi an. Joséphine a fost şi ea arestată pe 18 aprilie 1794, dar a fost eliberată pe 28 iulie.

La scurt timp de la căsătorie l-a înşelat pe Napoleon

Joséphine de Beauharnais a avut multe aventuri în timpul vieţii cu mai mulţi politicieni. L-a întâlnit pe Napoleon Bonaparte (15 august 1769 – 5 mai 1821) în 1795, care era mai tânăr cu 6 ani decât aceasta. Aceştia s-au căsătorit pe 9 martie 1796. La două zile după căsătorie, Napoleon a plecat pentru a conduce armata franceză în Italia, dar a continuat să-i trimită scrisori soţiei iubite.

În timp ce acesta era în Italia, Joséphine a avut o aventură cu Hippolyte Charles, un locotenent husar. Veştile au ajuns la Napoleon, iar de atunci nu a mai iubit-o la fel de mult. De fapt, în 1798, când se afla în Egipt, a început propria sa aventură amoroasă cu Pauline Fourès, soţia unui ofiţer.

Încoronarea lui Napoleon, tablou pictat de Jacques-Louis David (1806)

Pe 2 decembrie 1804, Papa Pius al VII-lea a oficiat ceremonia de coronare a lui Napoleon şi a Joséphinei, ca împărat şi împărăteasă a francezilor, la Catedrala Notre Dame din Paris. La scurt timp de la ceremonie, căsnicia a fost aproape terminată după ce Joséphine l-a prins în pat cu Élisabeth de Vaudey, servitoarea sa. Napoleon a ameninţat că divorţează de ea pentru că nu i-a născut niciun moştenitor.

Din această cauză, a creat o listă de prinţese cu care s-ar putea căsători, iar pe 30 noiembrie 1809 a anunţat-o pe aceasta că va divorţa. La doar două luni de la divorţ, Napoleon s-a căsătorit cu Marie-Louise de Austria, la 11 martie 1810. Pe 20 martie 1811 i-a născut un fiu, numit Napoléon François Joseph Charles Bonaparte.

După divorţ, Joséphine de Beauharnais a trăit lângă Paris la Château de Malmaison, iar ea împreună cu fostul soţ au rămas în relaţii bune.

Pe 29 mai 1814, Joséphine a murit la Rueil-Malmaison la vârsta de 50 de ani şi a fost îngropată la biserica Saint Pierre-Saint Paul.

Napoleon era în exil atunci când a aflat de moartea primei sale soţii. După ce a auzit ştirea, s-a încuiat în cameră timp de două zile şi a refuzat să primească vizite. „Am iubit-o cu adevărat pe Joséphine, dar nu am respectat-o”, a zis fostul împărat unui prieten în Saint-Helena. A murit pe insula Sfânta Elena în 5 mai 1821, iar ultimele sale cuvinte au fost „Franţa, armata, capul armatei, Joséphine”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Napoleon Bonaparte împăratul vulcanic şi tiran. Geniul militar, soţia adulterină, exilul şi otrava din păr

10 momente în care istoria a fost uimitoare, dar şi decadentă. Un preşedinte francez a murit în timp ce făcea sex cu amanta sa

Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul

Moartea lui Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un lider marcant al secolului XIX – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase