Home » Istorie » ADN-ul celei mai vechi mumii, conservate natural, dezvăluie secretele triburilor din America

ADN-ul celei mai vechi mumii, conservate natural, dezvăluie secretele triburilor din America

ADN-ul celei mai vechi mumii, conservate natural, dezvăluie secretele triburilor din America
Publicat: 12.11.2018
Analizele ADN ale unei unui schelet vechi de 10.600 de ani arată că ar fi aparţinut triburilor amerindiene. În cadrul studiului au fost analizate nenumărate rămăşiţe descoperite în America de Sud şi Nord, cât şi dintele de lapte al unui copil ce este considerat a doua cea mai veche fosilă din lume.

Cercetătorii au secvenţiat 15 genomi străvechi şi au reuşit să determine tranziţia rapidă a primilor oameni prin America în timpul Erei Glaciare, dar şi modul în care aceştia au interacţionat între ei în următoarele milenii.

Conform Phys, echipa de specialiştii a descoperit că rămăşiţele din peştera Spirit, considerată cea mai veche mumie conservată natural, sunt de origine amerindiană, dar a şi infirmat o teorie veche ce susţinea că un grup de paleoamericani a existat în America de Nord înaintea amerindienilor.

În cadrul studiului au mai fost descoperite dovezi privind semnalmentele genetice ale rămăşiţelor australasiaticilor din peştera Lagoa Santa, Brazilia. Rezultatele au arătat că acesta a fost un grup necunoscut al locuitorilor din America de Sud, ale căror urme nu au fost descoperite şi în America de Nord. Descoperirea este descrisă de specialişti ca „o dovadă extraordinară a unui moment important din istoria omenirii”.

Profesorul Eske Willerslev, din cadrul Universităţii Cambridge, ce  condus studiul a declarat că „Peştera Cage şi Lagoa Santa erau controversate deoarece au fost asociate > pe baza craniometriei. Studiul nostru arată că cele două zone conţineau rămăşiţe asemănătoare genetic cu cele ale amerindienilor”.

Descoperirea a fost dificil de realizat din cauza disputei dintre tribul Paiute-Shoshone, situat lângă peştera Spirit, şi guvern pentru obţinerea rămăşiţelor. Încercările de obţinere a acordului tribului au continuat timp de 20 de ani, când profesorul Willerslev a reuşit să obţină pentru prima dată ADN-ul scheletului din peşteră.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mumiile otrăvitoare! Cercetătorii au descoperit o toxină misterioasă pe hainele unor fete sacrificate de incaşi în timpul unui ritual

„Blestemul Omului Gheţurilor” a făcut cea de-a şaptea victimă: un om de ştiinţă american

Misterul unor rămăşiţe vechi de 150 de ani a fost rezolvat. De ce întregul corp al unui copil s-a descompus, însă mâna s-a mumificat

11 descoperiri arheologice care dovedesc că trecutul încă deţine multe secrete

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase