Home » Istorie » Descoperire uimitoare într-o peşteră locuită în Era Glaciară. Este printre cele mai vechi opere de artă din istoria omenirii

Descoperire uimitoare într-o peşteră locuită în Era Glaciară. Este printre cele mai vechi opere de artă din istoria omenirii

Descoperire uimitoare într-o peşteră locuită în Era Glaciară. Este printre cele mai vechi opere de artă din istoria omenirii
Publicat: 18.11.2018
Pentru un artist modern în graffiti nu este uşor, deoarece lucrarea lui este expusă puţin până este acoperită de un rival. Picturile rupestre din Era Glaciară, de acum circa 12.000 de ani, au suferit aceeaşi soartă, conform unei descoperiri recente.

Arheologii suspectează că două peşteri alăturate, numite Grottes d’Agneux, localizate în estul Franţei, pot avea desene produse cu mii de ani în urmă de artiştii umani, scrie Live Science.

Cercetătorii susţin că arta era acolo, dar pereţii au fost acoperiţi cu straturi de desene rupestre mai recente, din secolele XVI şi XIX, astfel încât arta preistorică a stat ascunsă timp de sute de ani, conform echipei de cercetători de la Universitatea Tübingen din Germania care a efectuat acest studiu.

Savanţii acestei universităţi, împreună cu cercetători din Spania, au folosit recent tehnologie de scanare pentru a vedea prin pereţii peşterii, reconstituind imagini preistorice cu un cal şi o căprioară.

Desenele ce acopereau pereţii erau în mare parte inscripţii şi date cu câteva imagini. Pentru că peşterile se află într-o zonă pitorească a mediului rural din Franţa, au existat destui oameni care să fi vizitat locaţia, iar mulţi dintre aceştia şi-au lăsat amprenta asupra locului.

Timp de 150 de ani, arheologii au explorat zona de sud a Franţei, găsind că abundă în vestigii ale culturilor paleolitice – prima perioadă a dezvoltării culturale umane. 

Peşteri inscripţionate şi pictate se află „în aproape toate zonele dens populate în Paleoliticul Europei”, a precizat Harald Floss, autorul principal al studiului. Totuşi, picturile care ilustrează calul şi căprioara sunt primele exemple de artă rupestră paleolitică din acest district.

Cercetătorii au datat desenele cu carbon-14, ajungând la concluzia că acestea au o vârstă de 12.000 de ani.

De asemenea, regiunea aceasta este importantă întrucât reprezintă un loc în care Homo sapiens s-a întâlnit cu Omul de Neanderthal. Dovezile găsite aici oferă indicii interesante cu privire la interacţiune.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre, iar acestea nu au fost realizate de oameni

Descoperirea care rescrie istoria primilor artişti: arheologii au descoperit picturi rupestre în Asia de Sud-Est

Cele mai vechi picturi rupestre din centrul şi estul Europei au fost descoperite în România

Cum îşi făceau oamenii preistorici uneltele?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase