Home » Istorie » Low Racoviţă, prima staţie românească din Antarctica – 100 de ani în 100 de momente

Low Racoviţă, prima staţie românească din Antarctica – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 18.11.2018
La 20 februarie 2006, a fost inaugurată Low Racoviţă, prima staţie românească din Antarctica. Este de fapt o staţie româno-australiană pe care românii în prezent nu o mai folosesc.

Amplasată la 3 km de coasta Ingrid Christensen din Ţara Prinţesei Elisabeta, staţia a primit numele primului biolog care a studiat viaţa din Antarctica, savantul român Emil Racoviţă, cu ocazia primei expediţii ştiinţifice care a iernat în Antarctica (cu nava Belgica, în perioada 1897-1899), şi a lui Philip Law, primul cercetător australian în zona Larsemann Hills (în 1958).

La inaugurarea staţiei a participat şi dr. Florica Topârceanu, primul biolog român, după Emil Racoviţă, precum şi prima femeie biolog din România care a studiat viaţa în Antarctica.
 
Din 9 decembrie 2011, staţia se numeşte Law-Racoviţă-Negoiţă ca recunoaştere internaţională pentru contribuţia exploratorului român Teodor Negoiţă la dezvoltarea ştiinţelor antarctice.

Dr.ing. Teodor Negoiţă, primul român care a atins Polul Nord pe schiuri, este cel care a pus bazele acestei staţii, pe care a şi condus-o şi unde a făcut şi cerectări.

Staţiunea de cercetare, utilizabilă pe perioada verii australe (decembrie – februarie/martie), se află într-o zonă acoperită cu rocă, nu cu gheaţă.

Staţia Law-Racoviţă-Negoiţă este alcătuită dintr-o clădire-laborator, cinci cabane satelit de tip iglu, fiind dotată cu radio VHF permanent funcţional, alimentat de la un panou solar.

Distanţa faţă de Bucureşti a Staţiei Law-Racoviţă-Negoiţă este, în linie dreaptă, de 13.352 km. Pentru a ajunge la baza polară românească din Antarctica cercetătorii români foloseau elicopterul de la staţia Davis, aflată la aproximativ 80 Km NE, sau mergeau pe jos sau cu mijloace motorizate pe rutele stabilite de la cele două staţii vecine (cea rusă şi cea chineză), în cazul folosirii transportului naval.

Din 2015, niciun cercetător român nu a mai ajuns la staţia Law-Racoviţă-Negoiţă, ea fiind folosită preponderent de australieni. Totodată, autorităţile române nu au finanţat niciodată cercetările polare din Antarctica.

Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase