Home » Istorie » Descoperirea în Asia a unor unelte preistorice sugerează existenţa unei tehnologii autohtone, identice cu cea de pe alte continente

Descoperirea în Asia a unor unelte preistorice sugerează existenţa unei tehnologii autohtone, identice cu cea de pe alte continente

Descoperirea în Asia a unor unelte preistorice sugerează existenţa unei tehnologii autohtone, identice cu cea de pe alte continente
Publicat: 24.11.2018
Un studiu al unei echipe internaţionale de cercetători a determinat că uneltele Levallois erau folosite în Asia acum 80.000 - 170.000 de ani. Odată cu descoperirea şi cu absenţa fosilelor umane care asociază uneltele cu populaţii migratoare, cercetătorii cred că oamenii din Asia au dezvoltat această tehnologie în mod intependent, dovezile unor seturi similare de aptitudini evoluând în locuri diferite ale lumii străvechi.

Deşi acestea au apărut în Africa şi în Europa în urmă cu 300.000 de ani, se credea că uneltele nu au apărut în estul Asiei decât acum 30.000 – 40.000 de ani, scrie Science Daily.

Studiul a fost publicat online pe 19 noiembrie în revista Nature.

„Se credea că uneltele realizate prin tehnica Levallois au ajuns în China relativ recent, odată cu oamenii moderni”, a precizat Ben Marwick, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Washington. „Munca noastră scoate la iveală complexitatea şi adaptabilitatea oamenilor care este echivalentă cu alte regiuni din lume. Arată diversitatea experienţei umane”, a adăugat acesta.

Uneltele realizate din silex reprezintă apogeul tehnologic al lumii preistorice, fiind eficiente, durabile şi indispensabile pentru o societate de vânători culegători.

Cercetătorii au analizat mai mult de 2.200 de artefacte din peştera Guanyindong, restrângând numărul de eşantioane la 45. Printre cele datate la o vârstă mai mare, echipa a putut identifica şi mediul în care au fost folosite: o pădure într-o regiune cu teren accidentat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum îşi făceau oamenii preistorici uneltele?

Alcoolul a avut un rol social în preistorie

Arheologii au descoperit unelte vechi de 300.000 de ani ce dezvăluie că Arabia Saudită era un ”tărâm verde” în trecut

Primele unelte au fost folosite de hominizi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase