Home » Istorie » Rămăşiţe umane atribuite filosofului francez Michel de Montaigne au fost descoperite la Bordeaux

Rămăşiţe umane atribuite filosofului francez Michel de Montaigne au fost descoperite la Bordeaux

Rămăşiţe umane atribuite filosofului francez Michel de Montaigne au fost descoperite la Bordeaux
Publicat: 21.11.2018
Rămăşiţe umane descoperite în subsolul Muzeului Aquitaine din Bordeaux, Franţa, par a fi aparţinut filosofului francez Michel de Montaigne (1533 - 1592), arată publicaţia Liberation.
Primarul oraşului Bordeaux, fostul prim-ministru francez Alain Juppé, a dezvăluit faptul că în muzeu a fost identificată o construcţie de mici dimensiuni care nu trezise interesul nimănui în ultimul secol, iar actualul director al instituţíei, Laurent Védrine, a hotărât să investigheze, scrie Mediafax.
 
Prin două orificii din perete a fost introdusă o sondă video, care a arătat că în spatele zidăriei se găsea un sicriu de lemn ce conţinea oseminte umane, iar pe o placă de aramă era inscripţionat numele Michel de Montaigne.
 
„Să nu ne pierdem cu firea, încă nu l-am regăsit pe Montaigne”, a menţionat fostul prim-ministru în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Filosoful a fost magistrat de rang înalt în Bordeaux, între 1581 şi 1585. După moartea lui Montaigne, corpul său a fost depus într-o capelă din mănăstirea Feuillants. În 1802, în locul mânăstirii a fost înfiinţat Liceul Regal, iar sicriul a rămas în capelă până în 1871. În urma unui incendiu care a distrus clădirea, rămăşiţele pământeşti ale filosofului au fost mutate mai întâi la cimitirul Chartreuse din Bordeaux, apoi, în 1886, se credea că au ajuns la Facultatea de Litere şi Ştiinţe, într-un mormânt instalat în holul instituţiei, dar considerat un cenotaf. De atunci nimeni nu a verificat dacă osemintele lui Montaigne se află de fapt acolo. Descoperirea din colecţiile Muzeului Aquitaine va fi urmată de o expertiză ADN, printr-o comparaţie a materialului genetic recoltat din mormânt cu cel obţinut de la urmaşii filosofului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase