Home » Istorie » Niciun condamnat după un secol în cazul singurului ”martir al Unirii”, omorât în timp ce flutura tricolorul

Niciun condamnat după un secol în cazul singurului ”martir al Unirii”, omorât în timp ce flutura tricolorul

Niciun condamnat după un secol în cazul singurului ”martir al Unirii”, omorât în timp ce flutura tricolorul
Publicat: 01.12.2018
Tânărul Ion Arion a rămas singurul ”erou martir al Marii Uniri”, după ce a fost împuşcat în 30 noiembrie 1918 în timp ce flutura tricolorul pe geamul trenului care ducea delegaţii spre Marea Adunare de la Alba Iulia. Cazul a fost cercetat, dar nici după 100 de ani nimeni nu a fost pedepsit.

Una dintre cele mai mari controversate poveşti legate de Marea Unire din 1918 este cea a tânărului Ion Arion, considerat de istorici ”martirul Unirii”, care a murit cu tricolorul în mână, împuşcat în timp ce venea la Marea Adunare de la Alba Iulia, printre suspecţi fiind şi membri ai Gărzii Maghiare.

Cazul a fost anchetat, dar clasat din lipsă de dovezi, iar după 100 de ani nu s-a găsit niciun vinovat.

Istoricul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani, după ce a fost împuşcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuş, dar şi dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

Înainte să fie împuşcat, tânărul Ion Arion a coborât în Gara CFR Teiuş şi a intrat într-o horă alături de locuitori ai comunei clujene Iara.

”A fluturat drapelul pe geam şi de la etajul Gării din Teiuş s-a pornit foc asupra trenului, când deja era în mişcare. Se pare că s-a tras şi dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare. A fost ales să fie purtătorul steagului delegaţiei (n.r. comunităţii) sale. Neoficial spun delegaţie, a nu se confunda cu cele oficiale”, a spus Tudor Roşu.

Trenul mergea pe direcţia Apahida – Teiuş – Alba Iulia şi incidentul s-a petrecut la Teiuş. Ion Arion ar fi singurul om care a murit pentru că milita pentru unirea Transilvaniei cu România, potrivit istoricilor.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase