Home » Istorie » Secretul unei tinere ce a murit în urmă cu peste 4.000 de ani, dezvăluit cu ajutorul analizei ADN-ului. Cum arăta de fapt femeia – FOTO

Secretul unei tinere ce a murit în urmă cu peste 4.000 de ani, dezvăluit cu ajutorul analizei ADN-ului. Cum arăta de fapt femeia – FOTO

Publicat: 05.12.2018
Arheologii au dezvăluit că o fermieră de 18 ani, numită „Ava”, ce a murit în urmă cu 4.250 de ani, în Scoţia, era fiica unor imigranţi europeni. Specialiştii consideră că femeia avea un aspect mediteranean cu ochii căprui, părul negru şi pielea măslinie. De asemenea, ea ar fi avut intoleranţă la lactoză.

Ava era membră a unei comunităţi timpurii din Era Bronzului ce se ocupa de creşterea bovinelor şi meşterit. Mail Online scrie că dinţii şi craniul său au fost descoperite, iniţial, în Achavanich din Caithness (Scoţia), în 1987.

Conform noii cercetări condusă de arheologul Maya Hoole, din cadrul proiectului Achavanich Beaker Burial, Ava a murit în urmă cu 4.350 de ani, anterior moartea sa fiind datată cu 3.700 de ani în urmă. Reconstrucţia originală a avut loc în 2016 şi sugera că Ava ar fi fost o femeie de 18-25 de ani cu păr roşcat şi ochi albaştri. Noua cercetare arată, însă, un aspect cu totul diferit.

Conform specialiştilor, Ava era o tânără sănătoasă implicată în muncile fizice. „Nu ştim exact cauza morţii sale, dar modul în care a fost înmormântată sugerează că a fost depus un efort mai mare pentru construirea gropii funerare. Nu avea un aspect tipic cu cel al persoanelor din Era Bronzului din Anglia, ci mai mult asemănător cu cel al unei persoane din zona sudică a Europei”, a declarat Maya Hoole.

Credit- foto: Hew Morrison

Specialiştii au descoperit urme de sunătoare şi alte plante medicinale în mormântul tinerei, fapt ce sugerează că ar fi fost tratată pentru o anumită afecţiune în momentul morţii. Noile analize în care au fost utilizate date genomice au dezvăluit modul în care ar fi arătat chipul lui Ava. Reconstrucţia a avut la bază dovezi ale ADN-ului descoperit de specialiştii din cadrul Muzeului Naţional de Istorie din cadrul Facultăţii de Medicină Harvard.

Cercetătorii au măsurat dinţii şi craniul tinerei şi au comparat măsurătorile cu cele dintr-o bază de date europeană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan

Un nou studiu scoate la iveală un aspect uimitor al civilizaţiilor din Era Bronzului: armele şi uneltele erau realizate din material cosmic

Urme de opiacee au fost descoperite într-un vas din perioada Epocii Bronzului

Un câine ”arheolog” a făcut o descoperire excepţională care datează din Epoca Bronzului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase