Home » Istorie » Expoziţia de fotografie Femeile în Primul Război Mondial

Expoziţia de fotografie Femeile în Primul Război Mondial

Expoziţia de fotografie Femeile în Primul Război Mondial
Publicat: 04.12.2018
Vernisajul Expoziţiei de fotografie „Femeile în Primul Război Mondial” a avut loc luni, la showroom-ul Automobile Bavaria Băneasa, în prezenţa unor personalităţi din mediul cultural şi diplomatic, printre care ambasadorul german în România, Cord Meier-Klodt, şi ambasadorul egiptean Salah A. El-Sadek.

Expoziţia de fotografie s-a concentrat asupra unor momente emoţionante din viaţa femeilor în timpul Primului Război Mondial, 1914-1918. Evenimentul este curatoriat de către Gladys Abankwa-Meier-Klodt, Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Femeilor din Bucureşti (IWA), şi Ştefan Popescu, profesor universitar la SNSPA, şi marcheaza 100 ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.

¨Colonizarea europeană a Africii, a Asiei şi a Americii a dat războiului o scară cu adevărat globală, în consecinţa căruia viaţa femeilor nu va fi niciodată la fel. Războiul este văzut ca o istorie a bărbaţilor, nicidecum a femeilor. Cu toate acestea, rolul femeilor în timpul răboiului rămâne crucial iar istoria păstrează mărturii ale implicării directe şi indirecte ale tuturor femeilor din statele aflate in conflict: acestea au intrat în fabrici de obuze şi armament, au învăţat să conducă tramvaie sau să sudeze metal, au devenit curieri şi s-au alăturat echipelor de patrulă ale poliţiei. Mai mult, o parte din acestea au plecat şi pe câmpul de luptă, fie ca infirmiere, fie ca soldaţi. Această expoziţie unică a reunit imaginile femeilor într-o lume aflată în război într-o manieră care nu poate fi regăsită în altă parte. Mărturiile fotografice au oferit o altă perspectivă asupra istoriei războiului, una umanizantă, plină de iubire şi compasiune pentru semeni şi, nu în ultimul rand, plină de patriotism¨, notează organizatorii, citaţi de Mediafax.

Expoziţia de fotografie „Femeile în Primul Război Mondial” şi-a propus să evidenţieze prin expunerea sacrificiului, durerii şi provocarilor la care au fost expuse femeile, dimensiunea a conflictului, care a depăşit teritoriile părţilor implicate în conflict.

Iniţiatoarea Expoziţiei de fotografie „Femeile în Primul Război Mondial”, Gladys Abankwa-Meier-Klodt, este soţia Ambasadorului Germaniei la Bucureşti şi Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Femeilor din Bucureşti (IWA). Împreună cu Ştefan Popescu, cadru didactic la SNSPA, la catedra de Identitate Europeană, organizatorii au propus celor prezenţi la eveniment o incursiune în timp, prin intermediul fotografiilor expuse.

IWA – Asociaţia Internaţională a Femeilor din România este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, iniţiată în 1978, formată din membre provenind din Corpul Diplomatic acreditat în România, dar şi din comunitatea civilă – culturală sau de afaceri – reprezentând peste 40 de ţări.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase