Home » Istorie » Canibalism?! Nu, acest bărbat a fost incinerat într-un ritual

Canibalism?! Nu, acest bărbat a fost incinerat într-un ritual

Canibalism?! Nu, acest bărbat a fost incinerat într-un ritual
Publicat: 13.12.2018
Craniul zdrobit al unui vânător care trăia acum 8.000 de ani nu este dovada canibalismului, aşa cum credeau savanţii, ci corpul său a fost ars într-un ritual funerar.

Deşi craniul străvechi, descoperit în Polonia, este grav avariat, o nouă analiză a scos la iveală că acesta are semne de vindecare, ceea ce înseamnă că omul a supravieţuit mai mult de o săptămână după rănire, scrie Live Science.

„Se pare că osul are semne de vindecare care nu se pot vedea cu ochiul liber”, a precizat Jacek Tomczyk, antropolog la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varşovia. „Ceea ce înseamnă că persoana nu a murit pe loc în urma loviturii, ceea ce elimină teoria anterioară care spunea că avem de-a face cu o victimă a canibalismului”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au descoperit craniul din Epoca Pietrei acum aproape 50 de ani pe malul râului Narew în zona central-estică a Poloniei. De asemenea, la acea vreme, arheologii au descoperit în apropiere un os uman ars, dar şi unelte din silex, ceea ce sugerează că omul era vânător. Aceste artefacte datează din Mezolitic, perioada care a urmat după ultima eră glaciară.

Întrucât osul era ars iar craniul avea o lovitură puternică, cercetătorii au ajuns la concluzia că omul a fost mâncat. Dar Tomczyk şi colegii săi au decis să analizeze rămăşiţele mai în detaliu. Au reexaminat craniul cu un microscop electronic şi cu un tomograf, ceea ce le-a permis savanţilor să creeze imagini digitale tridimensionale.

Studiul a scos la iveală că incizia din fruntea omului începuse să se vindece, ceea ce înseamnă desigur, că acesta nu a murit imediat. „Acesta este primul caz din Mezolitic de pe teritoriul Poloniei unde vedem vindecarea unui os”, a menţionat Tomczyk.

Cât despre os, este posibil ca acesta să fi fost ars într-un ritual funerar, deoarece oamenii din Mezolitic ardeau şi îngropau cadavrele.

Cel mai probabil, vânătorul era în al treilea deceniu de viaţă când a murit. „Am realizat şi teste ADN, dar din păcate avarierea ţesutului din cauza temperaturilor a făcut imposibilă obţinerea unor rezultate de încredere”, a conchis cercetătorul polonez.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Caz ŞOCANT de canibalism descoperit în Rusia: Un cuplu a ucis zeci de oameni ca să îi mănânce

Mai mult decât canibalism: ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul expediţiei Donner, una dintre cele mai mari tragedii de colonizare a vestului Americii

Sacrificiu, mutilare sau canibalism? Arheologii au descoperit noi informaţii privind cimitirul ”ororilor” din Panama

O primată a intrat în Epoca de Piatră. A învăţat să utilizeze unelte speciale pentru a ajunge la hrană – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase