Home » Istorie » Misterul Lacului Toplitz, locul unde s-ar afla posibilele comori ascunse de nazişti. Mulţi şi-au pierdut viaţa aici

Misterul Lacului Toplitz, locul unde s-ar afla posibilele comori ascunse de nazişti. Mulţi şi-au pierdut viaţa aici

Misterul Lacului Toplitz, locul unde s-ar afla posibilele comori ascunse de nazişti. Mulţi şi-au pierdut viaţa aici
Publicat: 26.01.2019
Lacul Toplitz din Austria este un loc bizar. Este localizat în munţii Totes Gebirge, la 65 de kilometri de oraşul Salzburg şi este inaccesibil şi îngheţat 5 luni pe an. Unii oameni cred că aurul naziştilor a fost ascuns în lac, la sfârştiul celui de Al Doilea Război Mondial.

Au existat un număr de decese ale persoanelor care au căutat comoara scufundată, ducând la speculaţia că cineva sau ceva o păzeşte, scrie War History Online.

Lacul se află la circa 760 de metri deasupra nivelului mării, într-o vale abruptă şi îngustă, acoperită de o pădure deasă. Se poate ajunge doar printr-un drum forestier de circa 1,5 kilometri.

Are o lungime de un kilometru, o lăţime de 150-400 de metri şi o adâncime de 90 de metri. Doar primii 20 de metri au suficient oxigen, ceea ce înseamnă că peştii şi alte vieţuitoare mai complexe nu pot trăi mai jos de această limită şi mai înseamnă că, în lipsa oxigenului şi a organismelor aerobe, orice obiect care se scufundă la adâncimi mai mari nu se descompune.

De-a lungul anilor, copacii de la marginea lacului au căzut în lac, iar acum formează o barieră greu de trecut pe fundul lacului, ceea ce face scufundarea extrem de periculoasă.

După război, lacul a căptătat o reputaţie sinistră

În 1944 şi 1945, forţele navale germane au creat o bază de teste pe malul lacului, fiind testate mai multe torpile şi arme. Abia la sfârşitul războiului, lacul a căpătat o reputaţie mai sinistră.

Băncile locale au fost surprinse atunci când localnicii au încercat să schimbe bancnote britanice. Când au fost întrebaţi, au admis că le-au descoperit pe malurile lacului Toplitz. Investigaţiile au arătat că acestea erau produse în timpul Operaţiunii Bernhard, o încercare a naziştilor de destabiliza economia Marii Britanii prin inundarea ţării cu valută falsă. Operaţiunea nu a continuat, dar se pare că unele bancnote au ajuns în lacul din munţii Austriei.

Descoperirea a dus la ideea că s-ar putea afla şi alte lucruri pe fundul lacului. La sfârşitul lui ianuarie 1945, Hitler i-a ordonat ministrului german al Finanţelor, Ludwig von Krosigk, să mute rezervele de aur şi alte lucruri valoroase într-un loc sigur.

Primele decese asociate cu Lacul Toplitz au avut loc în februarie 1946, atunci când doi căţărători, Helmut Mayer şi Ludwig Pichler, au ridicat un cort pe malul lacului. Intenţionau să se caţere pe Muntele Rauchfang, dar cadavrele celor doi au fost descoperite în zăpadă o lună mai târziu. Ambii au fost ucişi. S-a descoperit ulterior că bărbaţii au lucrat la baza de testare de la lac. 

Multe căutări, dar puţine descoperiri

Interviurile cu localnicii au oferit o poveste despre un convoi de camioane, apărate de trupele SS, care a ajuns la începutul lui 1945.

În 1947, o echipă de scafandri de la forţele navale SUA au încercat să exploreze lacul, dar au abandonat misiunea.

În 1950, un inginer german a ajuns la lac pentru a se căţăra. L-a contactat pe Gert Gerens, un ghid local, care a murit într-un accident la scurt timp după aceea. S-a aflat că inginerul, pe nume Keller, a lucrat în timpul războiului la baza de la Toplitz.

În vara anului 1952, a fost găsit cadavrul unui profesor de geografie francez, Jean de Soz, pe malul lacului unde şi-a instalat cortul. Au existat semne de săpături, dar nu a fost descoperit nimic. În timp ce investiga moartea francezului, poliţia austriacă a mai descoperit şi alte două cadavre pe malul opus. Ambele persoane au fost împuşcate în cap şi niciuna nu a fost identificată.

În 1959, publicaţia germană Der Stern a finanţat o expediţie pentru a căuta Lacul Toplitz. O echipă de scafandri a petrecut aproape cinci săptămâni la lac şi a recuperat 15 cutii de metal şi lemn care conţineau milioane de kilograme de bancnote britanice contrafăcute. De asemenea, scafandrii au găsit documente ale Biroului Principal de Securitate al Reichului German, organizaţie subordonată SS-ului şi fondată de Heinrich Himmler, alături de imprimantele de făcut bani.

Povestea din Der Stern a atras mult interes, iar mai mulţi oameni au venit în speranţa de a găsi o comoară ascunsă. În 1963, scafandrii austrieci au găsit epava unui avion militar pe fundul lacului.

În 1983, un biolog german pe nume Hans Fricke a avut permisiunea de a se scufunda în lac, cu intenţia de a studia flora şi fauna. A adus o capsulă submersibilă numită Geo, iar expediţia a fost finanţată de o publicaţie germană cu acelaşi nume.

Totuşi, Fricke a ajuns la adâncimi mai mari, printre copacii căzuţi pe fundul lacului, unde a găsit multe resturi militare de la torpile, avioane şi altele. A găsit şi mai multe bancnote germane, spunând că a lăsat şi alte cutii nedeschise.

Fricke s-a întors în următorii trei ani, găsind şi o cutie cu scris rusesc, ducând la speculaţia că pe fundul lacului se pot afla bogaţii luate din Uniunea Sovietică.

În 2000, televiziunea americană CBS a finanţat o expediţie la Toplitz împreună cu Oceaneering Technologies, compania care a recuperat artefacte de pe Titanic. 

Explorarea lacului s-a realizat cu WASP, un mini-submarin capabil să rămână sub apă timp de 72 de ore. În mod oficial, expediţia nu a găsit nimic mai dramatic decât bancnotele contrafăcute britanice şi o singură cutie cu capace de sticle de bere, cu un mesaj pe care scrie „scuze, nu de data aceasta”, glumind pe seama căutătorilor de comori şi a celor avizi după senzaţional. Totuşi, unii spectatori au precizat că mai multe cutii au fost ridicate din apă şi încărcate în camioane blindate.

În 2005 s-a anunţat că Bundesforte AG, compania de stat care controlează lacul, a semnat un acord cu Global Explorations, o companie americană finanţată de vânătorul de comori Norman Scott. Acesta a precizat că „până acum, nimeni nu a explorat lacul cu echipament avansat. Vom fi primii care vor merge la ţintă”. Informaţiile despre această expediţie sunt puţine, dar se crede că nu s-a găsit nimic valoros în lac.

Căutările continuă, dar în mod ilegal

Deşi scufundarea în lac este ilegală, acest lucru nu îi opreşte pe vânătorii de comori să meargă la lac. Poliţia austriacă arestează circa zece oameni în fiecare an.

Dacă într-adevăr naziştii au ascuns lucruri valoroase în lac rămâne un subiect de dezbatere. Există şi alte indicii care pot fi semnificative. În 2001, un turist olandez a găsit ceea ce pare a fi o medalie în apa puţin adâncă a Lacului Altauseer, la mai puţin de 5 kilometri de Lacul Toplitz. La o examinare mai atentă, s-a dovedit că aceasta aparţinea lui Ernst Kaltenbrunner, membru important SS care a fost asociat cu ascunderea comorilor naziste. Acesta a fost executat în 1946.

În 1985, în timpul expediţiilor lui Hans Fricke, s-a văzut ceea ce pare a fi o intrare într-un buncăr subacvatic, care nu a fost niciodată explorată. În anii ’90, rămăşiţele unui buncăr la suprafaţă au fost găsite la circa 70 de metri de malul lacului. Tunelul interior era prăbuşit sau poate distrus intenţionat la sfârşitul războiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

5 comori misterioase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care încă nu au fost descoperite

Comoară nazistă, pierdută în 1945, „găsită” de doi polonezi

Aurul lui Hitler ar fi fost GĂSIT! ”A fost însărcinat să păzească comoara”

Colecţionarul ce a ascuns „comoara nazistă” de 1.000.000.000€ a ajuns la un acord cu statul german privind soarta operelor de artă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase