Home » Istorie » Descoperire fascinantă în arhiva unei universităţi: un tabel periodic al elementelor chimice care are aproape 150 de ani

Descoperire fascinantă în arhiva unei universităţi: un tabel periodic al elementelor chimice care are aproape 150 de ani

Descoperire fascinantă în arhiva unei universităţi: un tabel periodic al elementelor chimice care are aproape 150 de ani
Publicat: 19.01.2019
O echipă de la Universitatea St. Andrews din Scoţia făcea ordine în arhiva departamentului de chimie al instituţiei, găsind, printre altele, o planşă extrem de veche printată în germană.

Pentru a afla vârsta, echipa ajutată de istoricul în ştiinţe Eric Scerri de la Universitatea California, a observat că din tabel lipseşte germaniul (descoperit în 1886), dar nu galiul şi scandiul (descoperite în 1875 şi respectiv 1879), ceea ce înseamnă că acesta a fost creat între anii 1875 şi 1886, scrie Atlas Obscura.

„Nu ne putem baza pe altceva, dar aceasta este o metodă de încredere. Elementele au fost descoperite de-a lungul timpului şi ştim când au fost descoperite”, a precizat Scerri.

Cercetătorul suspectează că, la acea vreme, un astfel de tabel ar fi reprezentat o raritate. „Tabelul periodic nu a avut un impact imediat asupra chimiei şi a modului în care este învăţată. La fel ca toate descoperirile ştiinţifice, durează până ajunge în sălile de curs”, a mai adăugat Scerri.

Chimistul Dmitri Mendeleev este cel care a publicat prima versiune a tabelului periodic, care în 1869 a ordonat elementele chimice în funcţie de masa atomică. De asemenea, a prezis existenţa altora şi a lăsat loc în tabel pentru acestea. La un astfel de tabel lucrau şi Lothar Meyer, un chimist german, şi William Odling, un chimist englez. În 1871, Mendeleev a creat un tabel mai comprehensiv, primind credit pentru realizarea lui. De aceea, în ziua de astăzi, se mai numeşte şi tabelul lui Mendeleev.

Eventual, tabelul cu opt coloane a lui Mendeleev a fost înlocuit de unul cu 18 coloane pe care îl cunoaştem astăzi, care ia în considerare şi structura atomică, nu numai masa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Există un număr limită al elementelor chimice din Tabelul Periodic?

Top 10 aspecte mai puţin cunoscute despre tabelul periodic

Cele mai noi 4 elemente din tabelul periodic au fost denumite – FOTO+VIDEO

Opt elemente chimice foarte utile, dar mai puţin cunoscute – VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase