Home » Istorie » ”Tobele” preistorice inscripţionate pot fi instrumentele de măsurare pentru construirea monumentului Stonehenge

”Tobele” preistorice inscripţionate pot fi instrumentele de măsurare pentru construirea monumentului Stonehenge

”Tobele” preistorice inscripţionate pot fi instrumentele de măsurare pentru construirea monumentului Stonehenge
Publicat: 02.02.2019
Un set de cilindri decoraţi din cretă, inscripţionaţi acum mai bine de 4.000 de ani în insula britanică, cunoscut sub numele de „tobele Folkton”, pot fi replici antice ale dispozitivelor de măsurat folosite pentru construirea monumentelor preistorice precum Stonehenge.

Cercetătorii de la University of Manchester şi University College London din Marea Britanie au precizat că un număr fix de bucle ale firelor în jurul obiectelor dau o măsurătoare standard de 3,22 de metri – lungimea care a fost folosită pentru a marca distanţa dintre pietrele unui cerc, scrie Fox News.

Trei dintre aceşti cilindri au fost găsiţi în 1889, lângă localitatea Folkton din Yorkshire, nordul Angliei. Cel mai mic are diametrul de 10,4 centimetri, următorul are 12,4 cm, iar cel mai mare are 14,6 cm.

Au fost găsiţi în mormântul unui copil, care datează din perioada Neolitică târzie (din 3.000 î.e.n. până în 2.500 î.e.n.) până în prima perioadă a Epocii Bronzului (2.500 – 1.800 î.e.n.).

Se credea că artefactele sunt unice până când un cilindru asemănător a fost găsit 100 de ani mai târziu, în localitatea Lavant din apropierea coastei sudice a Angliei.

Într-o lucrare publicată recent în British Journal for the History of Mathematics, cercetătorii au precizat că circumferinţele acestora sunt bazate pe multiplii ai unei măsurători vechi cunoscută de arheologi sub denumirea de „picior lung” (32,2 cm).

Studiile anterioare au arătat că aceasta era unitatea standard de măsură pentru cercurile concentrice ale pietrelor şi stâlpilor monumentelor preistorice precum Stonehenge şi Durrington Walls, monument aflat la circa 3 kilometri nord-est de Stonehenge.

Arheologii britanici au determinat că un fir înfăşurat de 10 ori în jurul celui mai mic cilindru ar da exact dimensiunea de 10 picioare lungi. Aceeaşi măsură de 10 picioare lungi apare şi când firul este înfăşurat de 7 ori în jurul celui mai mare cilindru şi când este înfăşurat de 8 ori în jurul cilindrului de dimensiune medie. De asemenea, în cazul cilindrului din Lavant, măsura de 10 picioare se ajunge dacă firul este înfăşurat de 9 ori.

„Aceste obiecte erau cu siguranţă prestigioase”

Anne Teather, autoarea principală a studiului de la University of Manchester, a precizat că nu este clar de ce „tobele” de diferite dimensiuni au fost folosite pentru a da măsura standard de 10 picioare lungi.

„Am sugerat că toţi cilindrii dau 10 picioare lungi, dar o sudiviziune diferită a acestei măsuri ar fi făcut utile obiectele atunci când erau nevoie de fracţii ale măsurătorii”, a afirmat aceasta. „O altă explicaţie este aceea că cilindrii ajutau la învăţarea unor principii de matematică şi geometrie”, a adăugat Teather.

Întrucât tobele Folkton au fost găsite în mormântul unui copil, cercetătorii cred că obiectele ar avea o conexiune simbolică cu copilăria. „Înseamnă că măsurile standard erau cumva asociate cu copiii, creşterea sau ciclul vieţii umane inclusiv învăţatul şi transmiterea de la o generaţie la alta a cunoaşterii?”, s-a întrebat Mike Parker Pearson, arheolog la University College London. „Aceste obiecte erau cu siguranţă prestigioase, dar nu se ştie cum şi câtă putere socială aveau”, a explicat cercetătorul.

Arheologii mai cred şi că tobele nu erau dispozitivele folosite pentru măsurători, ci replici. „Creta nu este cel mai potrivit material pentru realizarea echipamentului de măsurare şi se crede că tobele pot fi replici ale celor originale care au fost făcute din lemn”, a explicat Andrew Chamberlain, alt autor al studiului. „Totuşi, lemnul nu este conservat în multe situri arheologice din Neolitic, astfel că niciun instrument preistoric de măsurătoare din lemn nu a fost descoperit în insula britanică”, a mai precizat expertul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine a construit monumentul Stonehenge? Analizele resturilor incinerării au dezvăluit SECRETUL

Un monument misterios din Anglia precedă Stonehenge cu 800 de ani. ”Este complet diferit faţă de tot ce am găsit în preistoria britanică”

Stonehenge-ul ar fi fost construit cu ajutorul vacilor

De ce a fost construit Stonehenge pe locul unde se află acum? Arheologii au în sfârşit un răspuns

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase