Home » Istorie » Misterul vechi de 150 de ani, al unei pene fosilizate, a fost rezolvat

Misterul vechi de 150 de ani, al unei pene fosilizate, a fost rezolvat

Publicat: 09.02.2019
Un mister vechi de 150 de ani, al unei pene fosilizate, a fost rezolvat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong.

Pana fosilizată a fost descoperită în 1861, în Solnhofen, o zonă aflată la sud de Germania. Anterior, pana a fost atribuită speciei de pasăre Archaeopteryx. Spre deosebire de alte pene regăsite în fosilele păsării, aceasta a fost conservată sub o peliculă înnegrită, scrie Phys

Descrierea detaliată din 1862 menţiona existenţa unui catamus (partea care pătrunde în tegument) alungit, ce nu este vizibil în prezent. Chiar şi analizele cu raze X sau imagistica UV nu au pus capăt dezbaterii privind ”catamusul lipsă”.

Credit foto-Universitatea din Hong Kong

Rezultatele noului studiu prezintă importanţa pe care o are instrumentul de fluorescenţă stimulată prin laser (LSF), ce este dezvoltat de către Thomas G. Kaye şi dr. Michael Pittman din cadrul Universităţii din Hong Kong. Cu ajutorul imaginilor realizate cu LSF, echipa a reuşit să rezolve misterul vechi de 150 de ani. Noua imagine cu pana completă şi vizibilă a permis compararea cu alte pene de Archaeopteryx şi cele ce aparţin păsărilor din prezent. Anterior studiului se credea că pana face parte din grupul primar al Archaeopteryx, însă noile informaţii arată că diferă de cele ale păsărilor moderne deoarece îi lipseşte linia centrală în formă de S.

De asemenea, echipa a mai infirmat că pana face parte din categoria primară, secundară sau din coada lui Archaeopteryx. Noile rezultate indică faptul că pana provine de la o specie necunoscută de dinozaur cu pene, iar atribuirea sa speciei Archaeopteryx este greşită.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descris şi au numit cel mai mare dinozaur care a fost descoperit până acum. T. rex pare un pui pe lângă acesta

Un dinozaur mai mare decât T. rex a fost descoperit în Italia

De ce aveau dinozaurii pene?

Misterul celor mai lungi urme de dinozaur a fost elucidat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase