Home » Istorie » Arheologii au aflat originea unor vase misterioase cu ajutorul unei tehnici inovative

Arheologii au aflat originea unor vase misterioase cu ajutorul unei tehnici inovative

Arheologii au aflat originea unor vase misterioase cu ajutorul unei tehnici inovative
Publicat: 16.02.2019
Savanţii au folosit razele X pentru a afla de unde provin obiectele găsite pe o epavă a unui vas de secol XII sau XIII care pleca din Quanzhou, sud-estul Chinei, cu destinaţia Insula Java din Indonezia.

Totuşi, s-a scufundat în Marea Java, luând încărcătura sub ape. Epava a fost descoperită în 1980, iar nava şi conţinutul său au fost recuperate un deceniu mai târziu. Circa 7.500 de piese ale încărcăturii se află în prezent în colecţia The Field Museum din Chicago, scrie Live Science.

În noul studiu, cercetătorii au dorit să vadă de unde provin vasele de porţelan. Forma şi modelul artefactelor sugerau că sunt din sud-estul Chinei, dar stabilirea locaţiei exacte a fost dificilă.

Pentru a afla, savanţii au analizat 60 de piese ale vaselor care erau învelite cu un strat alb-albastru numit qingbai, un tip de porţelan creat la temperaturi extrem de ridicate, dându-i un aspect sticlos, ceea ce i-a permis să stea sub apă timp de secole, fără să arate semne de degradare.

Conducătorul studiului Wenpeng Xu, doctorand în antropologie la Universitatea din Illinois, a propus o metodă noninvazivă de fluorescenţă de raze X pentru a analiza compoziţia materialului. Folosind un dispozitiv care poate fi ţinut într-o mână, similar cu un pistol parcă desprins dintr-un film SF, cercetătorii au putut afla mai multe despre misterioasele artefacte.

Astfel, au găsit mai multe surse ale materialelor: Jingdezhen, Dehua, Shimuling, Huajiashan şi Minqing, de lângă portul Fuzhou. De fapt, descoperirile lor sugerează că acest port era punctul de plecare al navei, iar apoi a ajuns la Quanzhou pentru a mai lua porţelan din alte zone.

„Am găsit că scara şi complexitatea reţelelor de schimb este mai mare decât am anticipat”, a precizat Lisa Niziolek, coautoarea studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Cea mai veche epavă intactă din lume”, scufundată în urmă cu 2.400 de ani, a fost descoperită pe fundul Mării Negre – VIDEO

A fost descoperită în Dunăre o epavă intactă ce datează din Evul Mediu

Poţi vizita epava Titanicului pentru suma de 100.000 de dolari

Noi descoperiri uriaşe în legătură cu celebra navă ''Marte'' care s-a scufundat acum mai bine de patru secole. ''Este unică în totalitate''

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase