Home » Istorie » Cine a construit Stonehenge? Arheologii vin cu o teorie surprinzătoare

Cine a construit Stonehenge? Arheologii vin cu o teorie surprinzătoare

Publicat: 18.02.2019
Conform unui studiu publicat pe 11 februarie în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, vânător-culegătorii din nord-vestul Franţei ar fi fost primii care au construit monumente de tip Stonehenge acum aproximativ 7.000 de ani.

Anterior, se credea că monumentele provin din Orientul Apropiat, dar studiile recente arată că structurile megalitice au fost inventate în mod independent în mai multe locuri din Europa, scrie Live Science.

În noul studiu, Bettina Schulz Paulsson, arheolog la Universitatea Gothenburg din Suedia, a căutat prin literatura de specialitate pentru a găsi date de radiocarbon (metoda care dezvăluie vârsta rocilor şi structurilor) de la mai mult de 2.400 de situri din Europa.

Cercetătoarea a găsit că primele structuri megalitice din Europa au apărut în nord-vestul Franţei în jurul anului 4700 î.e.n. Această regiune are singurul megalit care conţine morminte din jurul anului 5000 î.e.n., ceea ce ar indica faptul că tipul de structură provine de aici.

După 400 de ani de la primele construcţii circulare din piatră, în jurul anului 4300 î.e.n. au început să apară structuri similare pe coastele sudului Franţei, la Mediterană, în Peninsula Iberică şi în alte regiuni. Stonehenge a apărut cel mai probabil în jurul anului 2400 î.e.n.

Pentru că acestea au apărut de obicei aproape de coastă, Paulsson crede că ideea de structuri megalitice ar fi fost răspândită de marinari. De fapt, interesul arhitecţilor pentru mare este ilustrat în inscripţii pe pietrele primelor monumente din nord-vestul Franţei care înfăţişează balene şi alte animale acvatice.

Deşi unii cercetători sunt de acord cu descoperirile, alţii spun că este dificil de exclus posibilitatea că oamenii din diferite regiuni să fi inventat structura în mod independent unii faţă de alţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Stonehenge-ul ar fi fost construit cu ajutorul vacilor

Cine a construit monumentul Stonehenge? Analizele resturilor incinerării au dezvăluit SECRETUL

”Tobele” preistorice inscripţionate pot fi instrumentele de măsurare pentru construirea monumentului Stonehenge

Originea Stonehenge-ului a fost identificată. Rezultatele cercetărilor sunt impresionante – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase