Home » Istorie » A murit protagonistul celui mai faimos sărut din istorie

A murit protagonistul celui mai faimos sărut din istorie

A murit protagonistul celui mai faimos sărut din istorie
Publicat: 19.02.2019
A murit George Mendonsa, protagonistul uneia dintre cele mai celebre fotografii din istorie, o imagine devenită simbol pentru încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Bărbatul a murit duminică, la vârsta de 95 de ani, potrivit apnews.com.

George Mendonsa a căzut şi a suferit un accident cerebral la un azil de bătrâni unde locuia, din Middletown, Rhode Island, potrivit Mediafax.

El a locuit cu cea care i-a fost soţie vreme de 70 de ani, a declarat fiica acestuia, Sharon Molleur, pentru publicaţia The Providence Journal.

În imaginea în alb-negru, realizată pe 14 august 1945, în Times Square din New York, Mendonsa, îmbrăcat în uniformă de marinar, sărută pasional o infirmieră, în timp ce oamenii din jur sărbătoresc sfârşitul războiului mondial.

La momentul realizării acestei fotografii, Mendonsa şi Greta Zimmer Friedman nu se cunoşteau şi abia după mulţi ani a fost confirmată identitatea lor.

Fotografia realizată de Alfred Eisenstaedt a fost iniţial publicată în revista Life, iar imaginea a devenit celebră cu titlul „Sărutul”. Aceasta este una dintre cele mai celebre fotografii ale secolului al 20-lea şi este frecvent utilizată pe afişe.

În 2015, Mendonsa a vorbit despre acest moment la un eveniment în care era onorat de oficialităţile din Rhode Island. A spus atunci că Friedman i-a amintit de asistentele medicale care aveau grijă de marinarii răniţi pe o navă, în timpul războiului.

„Am văzut ce făceau acele asistente medicale şi, aflat în Times Square, se încheiase războiul, băusem câteva pahare, aşa că am pus mâna pe infirmieră”, a povestit Mendonsa.

Friedman, care la momentul respectiv lucra ca asistentă medicală pentru un dentist, a povestit într-un interviu din 2005 că nu a fost alegerea ei să fie sărutată, fiind vorba despre un gest spontan.

„Era o persoană care sărbătorea cu adevărat. Dar nu a fost un gest romantic”, a mai explicat femeia.

Friedman fugise din Austria în timpul războiului, pe când avea 15 ani. Ea a murit în 2016, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Richmond, Virginia, din cauza unor complicaţii provocate de bătrâneţe.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase