Home » Istorie » Prima reţea de ”social media”, mult înainte chiar şi de inventarea electricităţii, descoperită pe continentul american

Prima reţea de ”social media”, mult înainte chiar şi de inventarea electricităţii, descoperită pe continentul american

Prima reţea de ”social media”, mult înainte chiar şi de inventarea electricităţii, descoperită pe continentul american
Publicat: 10.03.2019
Înainte de Instagram, Facebook şi altele, culturile din regiunea fluviului Mississipi au pus la comun tendinţele artistice şi tehnologiile cu ajutorul unor reţele regionale care funcţionau într-un mod similar ca social media modernă, conform unui studiu al cercetătorilor de la Washington University.

„Aşa cum astăzi avem propriile reţele de ‘prieteni’ şi ‘urmăritori’ pe platforme precum Facebook şi Twitter, societăţile care existau în America de Nord acum 1.200 – 350 de ani aveau propriile reţele de răspândire a informaţiei”, a precizat Jacob Lulewicz. „Studiul nostru a găsit o cale de a reconstitui aceste reţele indigene de comunicaţii. Analizele noastre arată cum aceste reţele au pus bazele sistemelor politice ale băştinaşilor americani care au început să se dezvolte din secolul al VII-lea e.n.”, a adăugat cercetătorul.

Studiul utilizează analize sofisticate ale reţelelor sociale pentru a carta conexiunile sociale şi politice care au ajutat la menţinerea prieteniilor şi a familiei în mai multe zeci de aşezări băştinaşe cu mult înainte de ajungerea exploratorilor europeni pe continent, scrie Science Daily.

Descoperirile se bazează pe o arhivă de mesagerie care este păstrată în fragmente din vase de lut. Luând în considerare schimbările subtile în tehnologiile de fabricare a vaselor şi simbolurile culturale folosite pentru a le decora, studiul oferă o hartă cronologică detaliată a modului în care tehnicile de olărit indică legături între aceste comunităţi.

Arheologii au folosit 276.626 de cioburi de la 43 de situri din estul statului Tennessee şi 88.705 cioburi de la 41 de situri din nordul statului Georgia. Colecţia reprezintă oale create între anul 800 şi anul 1650, o perioadă în care s-au înregistrat ascensiunea şi declinul reţelei de triburi din regiune.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Povestea fascinantă a lui Leif Erikson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Când au ajuns caii în America de Nord?

Istoria timpurie a Americii va fi rescrisă: primii oameni au ajuns pe continent mult mai devreme decât s-a crezut

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase