Home » Istorie » Artefacte mayaşe folosite în sacrificii rituale, descoperite pe fundul unui lac sacru

Artefacte mayaşe folosite în sacrificii rituale, descoperite pe fundul unui lac sacru

Artefacte mayaşe folosite în sacrificii rituale, descoperite pe fundul unui lac sacru
Publicat: 03.03.2019
O echipă de arheologi polonezi a găsit în nordul Guatemalei sute de artefacte mayaşe, inclusiv vase ceremoniale şi pumnale din obsidian care ar fi putut fi folosit în sacrificii rituale.

Savanţii din Guatemala examinează artefactele pentru a afla mai multe despre cultura mayaşă în diferite perioade. Cercetătorii doresc de asemenea să afle cum aceste obiecte pot fi asociate cu practicile religioase ale mayaşilor, scrie Live Science.

Cercetătorii au recuperat mai mult de 800 de artefacte din Lacul Peten Itza, care în trecut înconjura oraşul antic mayaş Nojpeten, conform liderului echipei Magdalena Krzemien, cercetătoare la Universitatea Jagiellonian din Polonia.

Multe dintre artefactele găsite în lac erau mici piese din ceramică, câteva datând din perioada proto-clasică: 150 î.e.n. – 250 e.n., dar cele mai multe provin din perioada post-clasică: 1000 – 1697.

Krzemien a precizat că cele mai mari obiecte găsite în lac sunt trei boluri din ceramică, unul în interiorul altuia şi o lamă din obsidian a unui pumnal. Aceasta era similară cu cea folosită în ritualuri, sugerând că ar fi putut fi utilizată în sacrificii.

De asemenea, în unele vase au fost găsite oase de animale mici, ceea ce ar indica faptul că şi acestea aveau un scop religios.  

Lacul care înconjura oraşul antic Nojpeten a jucat probabil un rol important în ritualurile mayaşe. „Apa avea un rol foarte special şi simbolic în credinţele mayaşe. Se credea că este o poartă către lumea de jos, lumea morţii”, a afirmat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Misterele civilizatiei Maya: Palenque – Cetatea Marilor Ape

Descoperirea unui număr impresionant de structuri mayaşe oferă informaţii importante despre civilizaţia străveche

Un oraş mayaş uitat a fost descoperit de un copil de 15 ani – FOTO+VIDEO

Descoperire foarte importantă a arheologilor: o baie de aburi veche de 2.500 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase